Lönerna stötestenen i staten
Tre medlare utsågs i dag, tisdag, till att försöka medla mellan tjänstemännen i staten och deras arbetsgivare: Anders Lindström, Gunilla Boman-Pellnäs och Jack Elfving.
Förhandlingarna strandade i fredags, sedan Arbetsgivarverket och tjänstemännen inom Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) inte kunnat enas om löneökningarna de kommande tre åren.
Arbetsgivarverket har erbjudit löneökningar på 8,4 procent från och med den 1 januari 2008 till och med den 31 december 2010, alltså klart mindre än de 10,2 procent som fungerat som riktmärke i årets avtalsrörelse.
– För första gången ifrågasätter arbetsgivarna att statligt anställda ska ha samma löneökningar som andra grupper, säger Johan Tengblad, förhandlingschef vid fackförbundet ST, som är det största förbundet inom OFR.
– Dessutom ger Arbetsgivarverkets bud ingen löneökning alls under de tre månaderna från den 30 september 2007, då det gamla avtalet löpte ut, och den 31 december.
Säger inget
Enligt Nils Henrik Schager, förhandlingschef vid Arbetsgivarverket, har arbetsgivarna inte lämnat något slutbud.
– 8,4 procent är fackets beskrivning av vad vårt bud är värt, inte vår, säger Nils Henrik Schager, som i övrigt inte vill kommentera budet.
Parterna är också oense om hur lönerna ska sättas. Arbetsgivarverket vill ha en helt lokal lönebildning, där lönen bestäms i ett samtal mellan den enskilde anställde och hans eller hennes chef. Så sätts lönerna för de statligt anställda akademikerna, och det fungerar väl, hävdar arbetsgivarna.
Avvisar inte helt
– OFR avvisar inte sådana individuella löneförhandlingar, men vill att medlemmarna på varje arbetsplats ska få avgöra om de vill förhandla själva eller med stöd av facket.
– Vi kräver också att facket på varje arbetsplats får inflytande över grunderna för lönesättningen, säger Johan Tengblad. Alltså vilken lönestruktur som är önskvärd, kriterierna för den enskildes lön och mycket annat.
– Om fack och arbetsgivare inte kommer överens om löneprinciperna lokalt vill vi att de centrala parterna ska ta över.
Kräver garanti
ST kräver dessutom att alla medlemmar ska garanteras löneökningar på minst 350 kronor vart och ett av de kommande tre åren. I Arbetsgivarverkets bud föreslås i stället en avstämning först när de tre åren har gått: Då ska alla anställda ha fått sin lön höjd med minst 1.050 kronor i månaden.
Jämfört med andra grupper har statligt anställda generösare ersättning vid förtidspensionering, och enligt Arbetsgivarverket är det orsaken till att relativt få långtidssjuka statstjänstemän kommer tillbaka till arbetslivet. Enligt Nils Henrik Schager finns nu ”goda förutsättningar” för att göra upp med facken om nya ersättningsnivåer vid sjukdom.
Seko avvaktar
Parallellt med tjänstemän och akademiker förhandlar Seko om ett nytt avtal för sina statligt anställda medlemmar vid bland annat myndigheter och högskolor.
De förhandlingarna har inte strandat, men stannat av i väntan på medling på tjänstemännens område. Seko skriver inte ensamt på ett avtal med Arbetsgivarverket.
Läs också: mer om de anställdas yrkanden på Offentliganställdas förhandlingsråds hemsida
Läs också: mer om arbetsgivarsidans yrkanden på Arbetsgivarverkets hemsida