Har idrotten en framtid? Ja, om vi vårdar den rätt och den präglas av arbetarrörelsens ideal! Min bestämda uppfattning är att Idrott ska vara glädjefylld. Inom idrotten finns hela spännvidden från lek och träning till uppvisning och tävling. Idrotten fyller också ett viktigt behov hos oss människor, nämligen gemenskapen. Men även rörelselustan och spänningen är viktiga element.

Jag kan inte komma på något som engagerar LO-medlemmar så mycket som idrott. Vare sig det gäller aktivt deltagande eller att stå vid sidan och heja på. Inom idrotten finns hela spännvidden från lek och träning till uppvisning och tävling. Idrotten fostrar framtida samhällsmedborgare och har en värdefull social funktion mellan utövare, ledare och åskådare. Den är också det självklara samtalsämnet i fikarummen.

Idrotten ger lust, glädje och gemenskap för hundratusentals unga och äldre. Idrottsrörelsen i vårt land är ännu så länge en rörelse för alla, inte en fritidssyssla för några få privilegierade. Jag tror att den svenska idrottsrörelsens styrka ligger i att vi, till skillnad från många andra länder, inom samma organisation, samlar alltifrån yppersta elit, över den breda motionsidrotten till den lekfulla knatte-idrotten.

Mångårig process
Den svenska idrottsrörelsen har skapats nerifrån och upp under en mångårig process och är således välförankrad i folkdjupet. Man kan även här tala om en så kallad  svensk modell.

Det är därför oerhört viktigt att idrottsrörelsen även i framtiden ges förutsättningar att själv få sätta upp sina mål och forma sin verksamhet att vara en fri och självständig folkrörelse som besjälas av idén om allas lika värde. Men då krävs det att LO och dess medlemmar engagerar sig som ledare.

Vi måste även skapa ett politiskt tryck som ger våra folkvalda mod att fortsätta ge samhällsstöd till idrotten, alla ungdomar skall ges möjlighet att delta oavsett ekonomiska förutsättningar. Den snabba utvecklingen vi nu ser hos  vissa elitidrotter förskräcker. De blir allt mer kommersiella ochhandlar allt mer om pengar. De drivs allt mer strikt affärsmässiga efter näringslivets principer, och värderingar. I fall de snabba klippen sätts i främsta rummet, riskerar det att skapa klyftor inom idrottsrörelsen.

Farliga frestelser
Vi har redan sett avskräckande exempel där tvivelaktiga ekonomiska affärer kastat skuggor över hela idrottsrörelsen. I dessa kölvatten följer frestelser som leder till fusk och doping som ytterligare förstör och raserar engagemanget och trovärdigheten i prestationerna.

Jag ansluter mig därför till dem som anser att all ekonomisk hantering skall ske efter sunda principer där folkrörelsens etiska krav och ideal vara den bärande ordningen. Jag tror det är den vägen som bär fram ett fortsatt förtroendefull samspel mellan idrotten och samhällets olika organ. Orkar vi värna och utveckla det ideella engagemanget klarar vi vinna fortsatt starkt samhällsstöd. Elitidrotten är beroende av breddidrotten, få länder är så bra på att ta hand om sina unga som vi i Sverige.

Ronny Beyer
Seko-medlem och idrottsledare