Det har varit en het vecka för den italienska regeringen. Den började med en massdemonstration mot pensionsreformen, organiserad av kommunistpartierna i regeringen, som lyckades samla en miljon personer. I fredags var det dags för de offentligt anställda att generalstrejka och demonstrera i Rom.

Hundratusen strejkande hade samlats för att lyssna på förbundsordförandena för de tre största facken i Italien: Cgil, Cisl och Uil. De var alla tre överens om att det inte kan bli några kontrakt inom den privata sektorn – om inte regeringen tar sitt ansvar och avsätter pengar till det nya avtalet för hela den offentliga sektorn.

De talade till och med om att regeringen driver med landets arbetare genom att inte genomföra de utlovade reformerna. Ordföranden för Cgil (som i teorin är det fack som står närmast regeringen) Guglielmo Epifani var hård i sin kritik.

– Prodi, lyssna på protesterna från italienarna. Kanske det kan hjälpa regeringen att hitta en jämvikt och äntligen gå i rätt riktning, sa han i sitt tal.

Detta är första strejken som de offentligt anställda genomför mot den här regeringen, och ilskan och besvikelsen är stor. Många uttryckte också sina blandade känslor inför att demonstrera mot en regering som de innan valet trodde var deras vän.

Veckan avslutades dessutom med en skolstrejk och en stor demonstration i Rom mot neddragningarna inom utbildningsväsendet.

Christina Wallin
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen