Ett nytt fyraårigt kollektivavtal är klart mellan bilarbetarfacket och amerikanska Chrysler. En knapp majoritet av arbetarna röstade för det nya avtalet i omröstningen som avslutades i helgen.
 
Vanligtvis röstar en överväldigande majoritet av bilarbetarfackets medlemmar för avtalen som förhandlas fram av förbundsledningen. Men denna gång var det interna motståndet starkt.

Avtalet innebär att en fackligt kontrollerad fond som tar över ansvaret för sjukvårdsförsäkringar till pensionerade Chrysleranställda inrättas. Dessutom blir det ett nytt lönesystem.

Lönesystemet har dock fått hård kritik. Det innebär att nyanställda med jobb vid sidan av det löpande bandet kommer att få avsevärt lägre löner än nuvarande anställda på dessa jobb.

Kritik riktas också mot de löften om tryggade arbetstillfällen som avtalet innehåller. Löftena är inte alls lika långtgående i Chrysleravtalet jämfört med dem som de anställda vid General Motors fick i sitt nya avtal.

Uppgörelsen med Chrysler kom till efter en sex timmar lång storstejk i början på oktober. 45.000 anställda vid bolagets över 50 olika anläggningar runtom i USA omfattas av avtalet.

Nu återstår för bilarbetarfacket att nå ett nytt kollektivavtal med Ford, den sista av de tre amerikanska biltillverkarna. Förhandlingar pågår och väntas vara klara inom kort.

Läs också: artikeln "Effektiv bilstrejk gav nytt avtal", 11/10 2007

Läs också: artikeln "Billföretag vill försämra för sjuka", 10/10 2007¨
Läs också: artikeln "Fick igenom kraven – ändå missnöjda", 9/10 2007