Var fjärde anställd drabbas
Knivslagsmål och en anlagd brand och otaliga hot är några av de allvarliga händelser som inträffade i kriminalvården förra månaden.
– Varje vecka händer ett antal allvarliga incidenter, säger Roal Nilssen, ombudsman på Seko.
En man på fängelset Kirseberg i Malmö hotade andra intagna och personalen med en hemgjord kniv. Mannen högg mot ansiktet på en vårdare, högg en intagen i axeln och skadade sedan sig själv. Knivslagsmålet är en av flera allvarliga händelser som inträffade inom kriminalvården förra månaden, och som finns med på Sekos incidentlista som uppdaterades i veckan.
– Det finns alltid saker att fylla på listan med. Ändå tar vi inte med vanliga hot och trakasserier. Sådant sker ständigt, så det mäktar vi inte med, säger Roal Nilssen som är Sekos ombudsman med ansvar för kriminalvården.
Högre bland de utsatta
Hot och våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för de anställda på anstalter. En undersökning som Brottsförebyggande rådet gjorde förra året visar att 25 procent av de anställda i kriminalvården utsattes för hot och våld 2005, och andelen var hela 40 procent bland kriminalvårdarna som jobbar närmast de intagna.
Det mesta våldet sker ändå mellan de intagna, enligt Roal Nilssen, men även det drabbar de anställda eftersom personalen har ansvar för att stoppa bråken och se till att ingen skadas. För att få arbetsgivare och politiker att prioritera tryggare arbetsmiljö har Seko listat alla allvarliga incidenter i kriminalvården sedan 1993, och statistiken för de senaste åren finns på fackförbundets hemsida.
Roal Nilssen säger att antalet våldsamma händelser inte har ökat, men att arbetsmiljön ändå försämrats för vårdarna och att stämningen har blivit hårdare på anstalterna. Antalet fångar har nämligen ökat de senaste åren samtidigt som antalet vårdare minskat.
Kritisk till ensamarbete
– Personalen närmast fångarna har minskat och det gör att de intagna flyttat fram sina positioner, säger Roal Nilssen.
Han tycker att våldet ligger på en konstant för hög nivå, och säger att personalen utsätts för onödiga risker. Facket är bland annat kritiskt till att vårdare tvingas till allt mer ensamarbete.
De senaste åren har anstalterna satsat mycket på att öka säkerheten med högre murar och bättre larm, men det räcker inte enligt Roal Nilssen.
– Vi måste ha mer personal både av trygghets- och säkerhetsskäl, och det krävs också för att vårdarna ska kunna göra ett bra jobb med att rehabilitera de intagna, för det är ju det verksamheten handlar om.
Läs också: mer i Sekos sammanställning "Allvarliga händelser inom kriminalvården"