Facken har svårt att nå nya och rörliga personer på arbetsmarknaden. Lösningen kan vara medlemskap direkt i LO.
– Jag tror att det kan bli så, ja, säger LO:s Leif Håkansson.

Som LO:s tredje vice ordförande ansvarar Leif Håkansson för frågan om medlemsvärvning, en huvudfråga sedan förbundens medlemsantal rasat. Under årets första åtta månader tappade LO-förbunden 100.000 medlemmar. ”En av frågorna i pipelinen” i LO-styrelsen, förbundssekreterargruppen och förbundsforumet för agitatoransvariga är ett introduktionsmedlemskap direkt i LO, en ingång till senare medlemskap i de enskilda förbunden.

Studenter som inte vet var de kommer att arbeta, personer utan förankring på arbetsmarknaden eller som jobbar tillfälligt inom olika branscher väljer ofta bort facket. Ett medlemskap i moderorganisationen skulle underlätta medlemsvärvningen, är förhoppningen. 

Tratt in bland förbunden
Sedan ska var och en slussas vidare till rätt förbund.

– På sikt tror jag att det blir möjligt att genomföra, säger Leif Håkansson.

Hur lång tid det kommer att dröja vet han inte, förmodligen några år. Frågan är bara på diskussionsstadiet, några beslut om att utreda LO-medlemskap har ännu inte fattats. Frågor som kvarstår att utreda är till exempel vem som ska verka för att kollektivavtal skrivs på medlemmens arbetsplats, hur avgiften ska fördelas samt hur överflyttningen ska ske så att medlemmen inte stannar för länge i det som är tänkt att bli en tillfällig lösning.

– En förutsättning är att vi först får ett gemensamt medlemsregister, säger Leif Håkansson, en viktig fråga oavsett detta, enligt honom.

Dyr affär att dubbla
Hotell- och restaurangfacket har många unga, många invandrare och många tillfälligt anställda. Arbetstidsmåttet är i genomsnitt 55 procent vilket innebär att många tar fler jobb, ofta inom andra förbunds områden. Dubbla medlemskap i fack och a-kassa blir dyrt, vilket gör att många avstår.

– Vi har egentligen inte diskuterat frågan i vårt förbund ännu. Rent generellt kan jag säga att det vore bra om vi hittade gemensamma lösningar att attrahera fler, säger förbundsordförande Ella Niia.

– En konstruktion där man som enskild är medlem i LO känns lite konstig. LO består ju av förbund som är medlemmar. Men vi måste ändå vända på alla stenar. Det vore inte så konstigt att jag säger aldrig, aldrig i livet. Men frågan måste verkligen penetreras. Den är värd att diskuteras.