Under hösten håller miljöpartiet rådslag om trygghetssystemen. I partiets underlag beskrivs fyra modeller varav två är baserade på en statlig basinkomst, alltså en skattefri summa som garanteras varje medborgare utan krav på motprestation.

Den första modellen är ett bidrag på 9.000 kronor netto i månaden till alla vuxna och dessutom 3 000 kronor för varje barn. Det ersätter alla bidrag som finns i dag.

Samtidigt höjs inkomstskatten till 70 procent. De som i dag tjänar upp till 21.000 kronor i månaden tjänar på systemet. De med högre inkomst förlorar. I alternativ två ges ett bidrag på 4.000 kronor till alla vuxna. Dagens övriga bidrag behålls men betalas inte ut förrän de överstiger 4.000 kronor i månaden.

Sju basbelopp
Även här höjs skatten. De med låga inkomster tjänar på systemet. Övriga märker ingen stor skillnad. Det tredje alternativet är att hela sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och socialbidragshanteringen överförs till en fristående ny myndighet. Taket i både a-kassa och sjukförsäkring sätts till sju basbelopp.

Det fjärde förslaget är att behålla dagens system och fortsätta verka för förändringar inom systemet.

– Vi måste hitta system för att värna om försörjningen för dem med låga inkomster. Den nya regeringen har gjort oerhört stora förändringar. Därför måste medlemmarna göra klart vilken linje vårt parti ska driva, säger riksdagsledamoten Gunvor Ericson (mp).

Egen favorit
Hon ingår i den arbetsgrupp på tre personer som tagit fram diskussionsunderlaget och som själva representerar olika linjer. Hennes egen favorit är en sammanslagning av a-kassan och sjukförsäkringen.

– Det är viktigt att inte hamna mellan stolarna. Med en sådan lösning skulle var och en få en personlig handläggare som lotsar vidare till att söka jobb eller att få rehabilitering eller det som behövs, säger Gunvor Ericson.

Läs också: mer om miljöpartiets rådslag på partiets hemsida