Mobillån blir skuldfälla för ungdomar
Kronofogden och Konsumentverket informerar unga på sajten Playahead om faran med sms-lån. Janne Åkerlund och Anna Jansson svarar på frågor. Till vänster sitter Margareta Lindberg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix. |
– Om inget görs kan vi snart ha 50.000 till 60.000 fall om året av obetalda sms-lån, säger Janne Åkerlund på Kronofogden. Han var veckans ”kändischat” på ungdomssajten Playahead tillsammans med personal från Konsumentverket.
Att låna via mobilen är snabbt, enkelt och dyrt. Hamnar ärendet hos Kronofogden för indrivning kostar det alltid minst 800 kronor till. Och antalet indrivningar ökar mycket snabbt.
– Förra året hade vi ett par hundra fall i månaden. I början av 2007 var det uppe i 600 fall och före sommaren så många som 1 .000 fall i månaden, säger Janne Åkerlund.
– Förra hösten trodde jag att vi skulle få upp mot 10.000 fall under 2007, men det kommer att bli betydligt fler, säger han.
Via ungdomssajten Playahead har Kronofogden och Konsumentverket tillsammans gjort en enkät som just nu ställs samman.
– Det ger förhoppningsvis en bild av hur unga tänker, varför de lånar och vad pengarna går till, säger Janne Åkerlund.
Anordnade chattkväll
Och i förra veckan chattade Kronofogden och Konsumentverket med unga på Playahead.
Närmare 14 sidor frågor hade kommit in redan innan chatten började. Där fanns frågor som: ”Hur länge varar en betalningsanmärkning?” och ”Mina kompisar vill inte betala tillbaka sms-lån. Vad händer då?” Sms-lån ges utan några samtal, besök eller frågor. Lagmässigt handlar det om privatpersoner som med kort återbetalningstid lånar ut sina egna pengar.
– Därför behöver företagen inte heller något tillstånd, säger Margareta Lindberg på Konsumentverket.
Det enda som behövs är en registrering. Flera av de stora sms-utlånarna har dock inte ens registrerat sig. Eftersom lånen ska betalas tillbaka inom 30 dagar behöver de inte heller kalla räntan för ränta utan skriver ”avgift”. Ett lån på exempelvis 3.000 kronor betalas ut inom en kvart. Senast en månad senare ska lånet betalas tillbaka plus en avgift på omkring 600 kronor. Enligt Margareta Lindberg kan avgiften i vissa fall motsvara en effektiv ränta på över 2.000 procent, enligt de beräkningsmetoder som alla banker enligt lag måste ange när de gör reklam för sina lån.
Inga kreditkrav
Men eftersom utlåningen inte handlar om bankverksamhet gäller inte lagen för sms-lån. Eftersom det handlar om korta lånetider behöver sms-företagen inte heller göra någon kreditprövning. Alla får låna bara de har fyllt 18 år. En del företag annonserar också med att betalningsanmärkningar inte är ett hinder för nya lån.
– Vi kan se att många lån tas sent på kvällen. Vid den tiden kan man misstänka att pengarna går till alkohol eller för att fylla på kassan för nätpokerspel. Varför behöver man annars 3.000 kronor vid den tiden på dygnet? säger Janne Åkerlund.
40 procent av alla lån tas av unga mellan 18 och 25 år. Ytterligare 30 procent ligger i åldersspannet 25 till 35 år.
– Många nöjer sig inte heller med ett lån, utan tar tre fyra lån på kanske 3.000 kronor styck, och efter ett par månader så hamnar ärendet hos oss på Kronofogden, säger han.
Anmärkning ett hinder
En betalningsanmärkning finns kvar i tre år, förutsatt att man inte drar på sig ytterligare obetalda skulder under den tiden. Anmärkningen gör det svårt att få andra lån och att skaffa bostad.
– Och det är väldigt synd att många tusen ungdomar startar vuxenlivet på det sättet.
I höstens motionsflod har redan 18 riksdagsmotioner lämnats in med krav på förbud, översyn eller nya regler för sms-lånen.
Janne Åkerlund tror dock inte på förbud.
– Nej, men vi vill att det ska finnas klarare bestämmelser. Som det nu är går det för fort, kontrollen är alldeles för dålig och hela summan måste betalas tillbaka väldigt snabbt, säger han.
Läs också: alla frågor och svar på Playaheads chatt