Maktskiftet fick fart på gräsrötterna
Maria Andersson Nordström från Handels i Luleå och Steve Ärlebrand från Gruvfyran i Malmberget är överens om att den fackliga aktiviteten har ökat. Foto: Alf Linbergh/Scanpix. |
Ökad aktivitet bland fackets gräsrötter bidrog till framgångarna i avtalsrörelsen. Liksom regeringsskiftet.
Maria Andersson Nordström från Handels i Luleå och Steve Ärlebrand från Gruvfyran i Malmberget är överens om beskrivningen. I början av veckan var de på lönepolitisk konferens i Överkalix, en av LO:s 13 konferenser under hösten. Fackfolk i hela landet gör sin utvärdering av avtalsrörelsen.
– Medlemmarna bryr sig och ställer mer krav. Tystnaden är bytt mot diskussion, säger Maria Andersson Nordström, som har fackliga uppdrag både i Handels och i LO-distriktet.
Känner ökat tryck
Steve Ärlebrand berättar att bortåt 500 personer numera kommer på fackmötena. Arbetsgivarna känner det ökade trycket från fackets gräsrötter och det har gjort det lättare att förhandla, enligt honom.
– Regeringsskiftet har haft en enorm betydelse för den fackliga aktiviteten, säger han.
Till konferensen i Folkets hus i Överkalix, strax intill den stilla flytande Kalixälven, kom fackligt aktiva från hela Norrbotten – de flesta förtroendevalda.
LO-utredaren Ingemar Göransson drog ner skratt och applåder när han förklarade mystiken bakom löneutrymmet och redogjorde för hur förbunden kom fram till de gemensamma kraven.
Vid hans sida fanns Tommy Thunberg från IF Metall, Maria Hansson från Kommunal och Per-Olof Sjöö från Skogs- och träfacket.
Maria Andersson Nordström berättar att medlemmar i Handels varit glada över lönepåslagen, men att de på en del håll också skapat oro. Arbetsgivare har beklagat sig över det dyra avtalet och sagt att det kommer att bli besvärligt att jobba in pengarna. Steve Ärlebrand förklarar att gruvarbetarna var missnöjda över det lokala löneavtalet, men har börjat acceptera det.
– Med LKAB:s stora vinster finns förutsättningarna för högre lön och vi ska fortsätta att försöka få ut så mycket som möjligt, säger han.
Kan förstå kritikerna
Trots tidigare hårda diskussioner om jämställdhetspotten blev det aldrig något verkligt meningsutbyte om det omstridda kravet. Maria Andersson Nordström säger att alla argument är kända och att hon kan förstå kritikernas resonemang. Steve Ärlebrand säger att han stöder jämställdhetspotten.
Och en enkät bland deltagarna på konferensen visar att en stor majoritet vill ha en ännu starkare samordning mellan LO-förbunden i nästa avtalsrörelse.
Maria Andersson Nordström tror att förutsättningarna är goda, eftersom medlemmarna blir alltmer aktiva. Dessutom tror hon att LO-förbunden kommer att lyckas komma överens om en gemensam linje trots att diskussionen om jämställdhetspott åter blossat upp på central nivå.
Steve Ärlebrand tycker att det väsentliga i nästa avtalsrörelse är att dialogen mellan gruvarbetarna och IF Metalls ledning blir bättre. Sista punkten var Svenskt Näringslivs inbjudan till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Ingen av deltagarna hade något att säga om detta. Diskussionen har inte kommit igång ännu.
Tar frågan i egna händer
Ingemar Göransson förklarade att LO inte kommer att gå med på utökad fredsplikt. Han tror att arbetsgivarna kommer att försöka göra avtalsförhandlingar och konfliktåtgärder krångligare. Men räknar med att regeringen inte kommer att försöka lagstifta om konflikträtten så länge parterna försöker lösa frågan själva.
– LO:s roll blir att hålla samman det här. Det blir tufft. Det kommer att bli spänningar mellan LO-förbunden och mellan förbundsledningarna och dem på arbetsplatserna, säger Ingemar Göransson.
FAKTA: Konferenser på turné
Tre orter väntar fortfarande på LO:s lönepolitiska konferens: Göteborg den 29 oktober, Sandviken den 31 oktober och Norrköping den 1 november. Denna vecka har Överkalix, Sundsvall och Ronneby klarats av.