LO kan komma toppas av tre kvinnor
Förhandlingsvan, lyhörd och beredd att ta över som allra högsta LO-boss – måste han vara. Eller kan LO ledas av tre kvinnor efter nästa års kongress?
Rykteskarusellen om vem som ska bli ny avtalssekreterare i LO har ännu inte snurrat igång på allvar, men i förbunden börjar frågan väckas till liv. LO:s avtalssekreterare Erland Olauson ställer inte upp för omval vid kongressen i maj 2008, och lämnar ett hål som kan bli svårt att fylla. Även tredje vice ordföranden Leif Håkansson avgår. Som LO-Tidningen tidigare berättat föreslås kongressen att LO-ledning ska minskas från fyra till tre personer. Därmed ska endast en person väljas in.
Posten som avtalssekreterare i LO är betydelsefull, inte minst med tanke på att samordningen inför nästa avtalsrörelse riskerar att bli komplicerad. IF Metall överger jämställdhetspotterna och tänker i stället jobba för höjningar av lägstalönerna, och ordföranden Stefan Löfven har förklarat att IF Metall inte ställer upp på LO-samordningen så länge jämställdhetspotterna ingår i plattformen.
Söker gruppledare
Förmågan att hålla samman kollektivet är också den kvalifikation som samtliga förbundsföreträdare som LO-Tidningen talat med framhåller som den absolut viktigaste.
– Erland har varit väldigt lyckad och att hitta någon liknande blir nog inte lätt, säger Lars-Åke Lundin, ordförande i Målarförbundet.
Att det kommer att ha betydelse från vilken del av arbetsmarknaden den nye avtalssekreteraren kommer ifrån vill dock ingen av de förbundsföreträdare som LO-Tidningen talat med tillstå.
– Har personen rätt egenskaper spelar det ingen roll, säger Hans-Olov Nilsson på Livs. Det måste vara en person som har förhandlingsvana och förmåga att hantera de olika viljor som finns, och som är väldigt lyhörd och öppen.
– För oss är det viktigt att det finns en förståelse och en insikt vad gäller industriavtalet, säger Leif Ohlsson på IF Metall.
Könsmässig obalans
I dag består LO-ledningen av två kvinnor och två män, och när de båda männen försvinner blir det med matematisk nödvändighet en könsmässig obalans. Från flera förbundsföreträdare, och medlemmar i valberedningen, är uppfattningen att det därför är önskvärt att den nya avtalssekreteraren är man.
– Om Wanja och Ulla kandiderar till omval är det två kvinnor – och ska den som utses på kongressen ska vara en man. Det är viktigt ur jämställdhetssynpunkt, säger Birgitta Lannér från IF Metall som sitter i valberedningen men betonar att det bara är en personlig reflektion.
Men även i den frågan understryker de allra flesta att kompetensen är överordnad. Hans-Olov Nilsson på Livs säger att han inte har några som helst problem med en LO-ledning som enbart består av kvinnor.
Trolig ordförande
En annan faktor som kommer att påverka valet är att Wanja Lundby-Wedin är 55 år och sannolikt inte kommer att sitta mer än en kongressperiod till. Ulla Lindqvist är 53 och sitter förmodligen också sin sista period. Det innebär att den som ersätter Erland Olauson kommer att omges med två nya ledamöter i ledningen 2012, och därmed förmodligen bli aktuell för ordförandeposten.
– Valberedningen har ett spännande arbete – den ska inte bara tänka i ett steg utan helst i två, säger Lars-Åke Lundin.
Den grupp som fungerar som valberedning (formellt tillsätts den först på kongressen) har än så länge bara träffats en gång. Ylva Thörn, som är ordförande, vill ännu inte yttra sig om arbetet.
FAKTA: De har haft jobbet
Harry Fjällström, ombudsman för skogsarbetarna, blev LO:s avtalssekreterare 1971 och gick i pension 1988. Då utsågs informationschefen på LO, Tore Andersson. Han avgick 1994 för att starta en chefskarriär på Folksam. Hans Karlsson, med bakgrund som målare och ombudsman, tillträdde 1994. Han lämnade avtalssekreterarposten och LO två år innan han blev minister (s).
2000 valdes Håkan Meijer från Skogs- och träfacket till avtalssekreterare. Han ersattes 2003 av juristen Erland Olauson som då var LO:s kanslichef och som ska gå i pension till våren.