Var fjärde anställd i EU-länderna lider av ryggsmärtor och nästan lika många har muskelvärk. Årets europeiska arbetsmiljövecka på temat Belasta rätt avslutades i dag, fredag, med en arbetsmiljöriksdag i Stockholm.

– Belastningsproblematiken är fortfarande ett större än den psykiska ohälsan, även om den inte får lika mycket uppmärksamhet, säger Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Arbetsmiljöverket har under hösten genomfört tusen inspektioner i fyra branscher med mycket lyft. Sex av tio arbetsplatser hade brister i arbetsmiljön som kan leda till belastningsskador. Värst var arbetsförhållandena för service-, köks- och städpersonal inom vården, där tre av fyra arbetsplatser fick krav på att förbättra arbetsmiljön.

Värre med tidspress
Montörer är den yrkesgrupp som har störst andel belastningssjukdomar bland kvinnor, och yrkesgruppen ligger på tredje plats bland männen. Att trenden går mot allt mer ensidiga monteringsjobb och att tidspressen ökar på många arbetsplatser är något som oroar Arbetsmiljöverket.

– Man kan se att belastningsproblemen förvärras av tidspress, låg kontroll och låg delaktighet. Man kan säga att ett plus ett blir tre när det gäller skadeutfall, säger Mikael Sjöberg.

Han tycker att arbetsgivarna måste bli bättre på att se och åtgärda arbetsmoment som kan leda till belastningsskador, redan innan personalen får besvär. För att det ska fungera krävs att alla på arbetsplatserna engagerar sig i arbetsmiljöarbetet – och inte bara chefer och skyddsombud, säger han.

Serva människorna också
Den åsikten delade även Marita Christmansson forskar om arbetsmiljö på Chalmers tekniska högskola. Hon framhöll även att företagen tjänar på en god arbetsmiljö, då både produktiviteten och kvaliteten blir bättre om personalen hålls frisk. Därför skulle chefer vinna på att ta bättre hand om sin personal.

– De flesta är angelägna om att serva och underhålla sina maskiner så att de fungerar bra och håller länge, men man hör sällan chefer prata om hur de servar och tar hand om de anställda. Det är något att jobba på.

FAKTA: Risk för belastningsskador
Arbetsmiljöverkets inspektion slutade med att sex av tio företag fick krav på sig att ändra arbetsförhållandena.

Bransch Antal kollade företag Andel arbetsplatser med krav
Vård 175 75 %
Städ 245 70 %
Montering 475 60 %
Transport 145 50 %

Läs också: mer om belastning och ergonomi på Arbetsmiljöupplysningens hemsida
Läs också: mer om belastning och ergonomi på Arbetsmiljöupplysningens hemsida
Läs mer: om kampanjen Belasta rätt