När jag skriver den här krönikan har jag just lyssnat på riksdagens allmänpolitiska debatt. Kom det fram något nytt?
Nej, tyvärr inte – möjligen med undantag från förslaget från miljöpartiets Peter Eriksson, om att förbjuda flygtrafik mellan Stockholm och Göteborg. Visserligen hade han i en intervju tidigare fört fram förslaget, men då trodde jag att munnen hade gått snabbare än hjärnan.

Om han nu menar allvar med sitt förslag vore det väl bättre att han föreslog flygförbud mellan Luleå och Stockholm så att han själv fick möjlighet att bidra till miljöförbättringen.

I övrigt kom debatten att handla om redan tidigare debatterade frågor och argumenten kände vi igen. Det är väl, efter ett år med högeralliansen, väl känt att man driver en politik som gynnar dem som redan har det bra.

Skattesänkningar som ger mest till högavlönade, slopad förmögenhetsskatt som gynnar de förmögna, det hörs ju på namnet, samt en förändrad fastighetskatt som ger ägare till dyra villor den största skattelättnaden.

De som får betala skattesänkningarna till de redan välbeställda är grupper som redan tidigare hade en bekymmersam situation, sjuka och arbetslösa.

En stor grupp som sällan nämns i debatten är pensionärerna. Någon rimlig höjning av pensionerna har inte skett och den skattelättnad som löntagarna har fått, har inte pensionärerna kunnat kassera in. Däremot har de höjningar av taxor och avgifter som genomförts drabbat de äldre.

Till min stora glädje har jag noterat att socialdemokraterna i sin budget föreslagit en höjning av pensionerna.

Vad borde då den allmänpolitiska debatten i riksdagen handla om?

För min egen del hade jag önskat en mer långsiktig vision om hur vi ska använda vårt land viktigaste resurs, nämligen människorna!

Kortsiktigt kan man självklart få ner arbetslösheten genom att införa skattelättnader för hushållsnära tjänster, men är det långsiktigt klokt?

De flesta som har studerat arbetsmarknadens utveckling på längre sikt är överens om att vi kommer att få brist på arbetskraft. Är det då inte viktigt att vi utnyttjar vår bristvara på bästa möjliga sätt.

Stig Malm
Skriv ett e-postbrev till redaktionen