/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/rantrend_4307.jpg
En värdetransport tillhörande Loomis rånades vid 17-tiden på tisdagen vid Husby centrum norr om Stockholm. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Fyra värdetransporter har rånats de senaste två veckorna, och en väktare har blivit nedslagen.
– Det är mycket oroande att värdetransportrånen verkar öka igen, säger Per Winberg, ordförande i Transport.

I tisdags skulle två väktare från företaget Loomis lämna pengar till en bankomat i Husby i norra Stockholm. De överraskades av två rånare som slog ner den ene väktaren. Det var det tredje värdetransportrånet i Stockholm på två veckor, och ytterligare ett inträffade i Hedemora förra veckan.

Transports ordförande Per Winberg är oroad över att rånen verkar bli vanligare igen. Han säger att facket jobbat mycket med säkerhetsfrågan för väktarna sedan den stora rånvågen 2005 då Transport införde skyddsstopp för värdetransporterna. Säkerheten har blivit bättre, men företagen som utför transporterna kan fortfarande göra mer för att skydda sin personal, enligt Per Winberg.

– Företagen har skärpt till sig, men utvecklingen går för sakta. Om vi ser att trenden för rånen är på väg uppåt igen visar det på bristande rutiner och säkerhet.

Osynliga stålar
Per Winberg skulle helst se att företagen utvecklade ett helt slutet och automatiserat system där pengarna inte syns alls, men säger samtidigt att det är långt kvar innan ett sådant system kan ersätta dagens transporter.

– Till dess får man använda det bästa som finns, men det gör inte företagen. De fuskar till det med säkerheten för att spara kostnader.

Den bilden delar inte Jörgen Thunholm, vd för Loomis Sverige. Han säger att företaget satsat mycket på säkerheten de senaste åren och gjort vad det kunnat. Pengarna fraktas i kassetter som färgar sedlarna om de bryts upp. Inte ens väktarna kan öppna kassetterna och komma åt pengarna.

– Vi sätter inte väktaren mellan rånarna och pengarna. Systemet är till för att skydda personalen och det var otroligt dumt av rånarna i Husby att ge sig på väktaren, eftersom han ändå inte kunde göra något, säger han.

En råntrend
Facket anser att värdetransportsföretagen måste ta rånen på ännu större allvar och förbättra säkerheten och samarbetet med polisen ytterligare. Om den senaste tidens råntrend fortsätter kan det annars bli aktuellt med nya skyddsstopp, enligt Per Winberg.

– Vi har inte diskuterat det än, men om rånen nu ökar får vi göra det. Även om skyddsstoppen bara är tillfälliga, sätter de fokus på problemet, säger han.

FAKTA: Rån i oktober
23/10 Två väktare rånas när de ska fylla på en bankomat i Husby norr om Stockholm.
19/10 En värdetransport rånas utanför en livsmedelsaffär i Hedemora.
18/10 En värdetransport rånas av två rånare i Jakobsberg norr om Stockholm.
14/10 Två väktare rånas när de ska fylla på en uttagsautomat på Södermalm i centrala Stockholm.
8/10 En värdetransport rånas utanför en stormarknad i Länna söder om Stockholm.
4/10 Ett misslyckat rånförsök genomförs då en personbil försöker preja en värdetransport av vägen på E4 vid Skånes Fagerhult.