Stora Enso lägger ner massafabriken i Norrsundet norr om Gävle 2009. Därmed förlorar 325 personer jobbet.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att dramatiska kostnadsökningar ligger bakom nedläggningen. Förutom bruket i Norrsundet stängs fabriken i finska Kemijärvi, som också tillverkar fibermassa, samt pappersbruken i Summa och Anjala i Finland. I Finland beräknas cirka 1.100 personer förlora jobbet. Dessutom ska administrationen minskas med 300 personer i Sverige, Finland, Tyskland och Storbritannien.

Örjan Larsson, ordförande i Pappers avdelning 146 i Norrsundet, är bedrövad.

– Vi fick beskedet  klockan sju i morse, och jag överdriver inte om jag säger att det råder chocktillstånd, säger han. Det här hade vi aldrig kunna föreställa oss. Vi vet ju att fabriken går bra, vi tjänar pengar. Och företaget har till och med nyanställt chefer som ska börja i november och december.

För orten Norrsundet, med en befolkning på dryga tusentalet personer, blir nedläggningen ett hårt slag.

Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg kommenterar i ett pressmeddelande:

 – Nu är det nödvändigt att Stora Enso omedelbart deklarerar att man är beredda att ta sitt fulla sociala ansvar för de anställda. En lönsam verksamhet borde rimligen vara möjlig att driva vidare. Om inte Stora Enso omprövar sitt beslut förutsätter jag att de är villiga att medverka till att en annan intressent får möjlighet att driva verksamheten vidare.

Jan-Henrik Sandberg förutsätter också att regeringen med näringsminister Maud Olofsso och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tar sitt ansvar för att klara jobben i Norrsundet.