Byggnads och Maskinentreprenörerna har skrivit på ett medlarbud. Strejken som skulle ha brutit ut i morgon, fredag, ställs in.

Budet innebär att Byggnads får igenom sin vilja när det gäller nationaldagen och semesterersättningen. De övriga delarna av avtalet hade fack och arbetsgivare kommit överens om på egen hand.

– Vi är lagom nöjda och lagom missnöjda. Mest av allt är jag glad över att det inte blir någon strejk, säger Björn Liljedorff, förhandlingschef hos Maskinentreprenörerna.

SN styrde
Torbjörn Johansson på Byggnads tycker att avtalet är ganska bra. Det ger ganska mycket pengar på en gång.

Men Byggnads hävdar att Svenskt Näringsliv från början hade förbjudit Maskinentreprenörerna att gå med på nationaldagslösningen och på den höjda semesterersättningen. Byggnads förhandlingsombudsman Torbjörn Johansson säger att arbetsgivarnas företrädare hänvisade till Svenskt Näringsliv när de tidigare sa nej till de två kraven.

– Det är alldeles åt helvete. Vi vet till slut inte vem vi förhandlar med, säger Torbjörn Johansson.

Motsatt syn
Arbetsgivarnas Björn Liljedorff har en annan syn:

– Det där är Byggnads tolkning. Att höja semesterersättningen kostar pengar. När det gäller nationaldagen tänkte vi på smittorisken – att andra vill ha samma lösning.

Avtalet sätter stopp för de varslade konflikterna. I morgon, fredag, skulle strax under tusen kranförare och betongpumpförare ha gått i strejk och på måndag skulle ett sympativarsel ha trätt i kraft. Avtalet omfattar några tusen personer.

Avtalets facit
Avtalet löper från den 1 oktober och ger då ett lönepåslag 557 kronor per månad. Till det kommer en kompensation på 574 kronor per månad för att granskningsarvodet tas bort. Den 1 april nästa år höjs lönen med 557 kronor och ett år senare med 700 kronor. Grundlönen ökar med 8 kronor till 122 kronor i timmen.

Arbetstiden förkortas med två dagar under avtalsperioden.

Föräldralön införs i avtalet. Den innebär att den föräldralediga får 90 procents ersättning under två månader.

Reseersättningarna ökar.

Dessutom ansluter sig avtalet till nya pensionsregler på samma sätt som andra gjort.

Det nya
Det som tillkom i medlingsförhandlingarna var skrivningar om nationaldagen, som innebär att de anställda får en extra ledig dag om nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

Dessutom höjs semesterersättningen från 12,8 till 13,1 procent. Semestertillägget för dem som har månadslön ökar från 0,8 till 1,1 procent.