/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opin43.png

Kärnkraftsmotståndarna har blivit fler – åtminstone i LO-opinion. För två år sedan ville 50 procent av männen bygga ut kärnkraften. Nu är siffran 31 procent. Av kvinnorna vill bara 13 procent bygga ut kärnkraften – också det en minskning.

38 procent vill avveckla kärnkraften så snart som möjligt – fler än för två år sedan.

Då som nu tycker majoriteten ändå att kärnkraften ska drivas vidare så länge som det är tekniskt och ekonomiskt möjligt.

– Tidigare var jag för att avveckla kärnkraften fortast möjligt, men vad har vi för alternativ, undrar Anna-Karin Nylund, Boden, elevassistent, arbetsplatsombud i Kommunal och en av många som tvekar.

67 procent vill driva de nuvarande reaktorerna vidare, fast en del gör förbehållet att ytterligare 40 år med kärnkraft är i mesta laget.
40 år är branschens egen uppskattning av den återstående livslängden för de senast byggda reaktorerna, Forsmark 3 och Oskarshamn 3.

Avfallet är det vanligast nej-argumentet. ”Kommande generationer ska inte behöva städa efter oss.”

Det vanligaste argumentetför kärnkraft är att vi måste minska koldioxidutsläppen.

– Det viktigaste är att minska utsläppen av växthusgaser, annars har vi betydligt större problem framför oss. Krasst uttryckt är radioaktiviteten dödligare men geografiskt begränsad om man jämför med stigande världshav och öknar som breder ut sig. I den jämförelsen framstår det som ganska billigt om vi istället kommer undan med ett par kvadratmil som förgiftas efter en reaktorolycka, tycker Daniel Björklund, Handels klubbordförande på Ica DE i Västerås.

FOTNOT: Hela LO-opinion har bytts ut sedan frågorna om kärnkraften ställdes senast för två år sedan.