Svarta månadslöner på 5.000 kronor och jobb natt efter natt året om.
– Det har varit fullkomligt miserabla och usla förhållanden, säger McDonalds informationschef Claes Eliasson.

Personer med utländsk bakgrund utnyttjas på svenska hamburgerrestauranger. Det visar SVT:s Uppdrag granskning i programmet som sänds i kväll, onsdag.

Stockholmsbaserade företaget Capital Städ har skött städningen på McDonalds, Burger King och flera Max-restauranger. Städare med utländsk bakgrund har utnyttjats till att jobba varje natt året runt för en månadslön på bara 4.000 till 7.500 kronor, trots heltid.

Capital Städ styrs av Armindersingh Ahluwalia, som tillsammans med sin pappa står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, enligt SVT. Kemiingenjören och universitetsstudenten Kayode Adekunle är en av dem som inte kunde tacka nej till 5.000 kronor i månaden.

– Man städar i rädsla, säger han till SVT.

Ohållbar ekvation
McDonalds fick nys om missförhållandena redan förra året. En revisionsfirma såg dock inga oegentligheter då. När så SVT inledde sin granskning i år svarade McDonalds med att låta revisionsbyrån göra en ny granskning. Den gången gick ekvationen inte ihop.
Städkontrakt för 28.000 till 40.000 kronor i månaden per restaurang och månad verkade rimligt, men förmodligen undanhölls delar av personalen. McDonalds-ledningen sökte då upp städare på 30 butiker. Missförhållandena kom fram och avtalet hävdes.

– Vi borde ha pratat med de anställda tidigare. Det är oerhört beklagligt, säger Claes Eliasson.

Nu tar företaget fram nya riktlinjer för upphandling. Om de innehåller krav på samtal med de anställda har han dock ingen aning om.

Nya rutiner väntar
Max har anlitat Capital Städ på fem av 55 restauranger.

– Vi är lika upprörda som alla andra, säger vd:n Richard Bergfors.

Dessa kontrakt är nu hävda även om inga bevis framkommit för att städarna också här har farit illa. Städningen, som sker på morgnarna, kommer framöver att skötas antingen av egna anställda eller av Samhall.