Kommuner drabbas av brandstrejk
Jobbar du inom kommunen i Hjo? Då kan det vara idé att skaffa egen brandsläckare.
Det blev som förbundsordföranden Kenneth Carlsson förutspått. Sent i går kväll, tisdag, strandade förhandlingarna mellan Brandmännens riksförbund och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting.
Följden blev ett strejkvarsel som innebär att kommunala byggnader i 19 kommuner riskerar stå utan brandskydd. Varslet träder i kraft den 12 november om kraven på bland annat försäkringsskydd och höjda löner inte tillgodoses.
Drabbas inte tredje man av det här?
– Den frågan tycker jag att du ska fråga arbetsgivaren. Men genom att lägga varslet som vi gör tar vi ju vårt ansvar för att minimera den risken, svarar Kenneth Carlsson.
Deltidsbrandmännen kommer att rädda liv trots strejken, och förhindra att bränder sprider sig till icke-kommunala byggnader. Skolor, daghem, vårdinrättningar och äldreboenden undantas.
Konflikten bland deltidsbrandmännen förvärrar en redan svår situation inom branschen. Det är svårt att rekrytera folk till yrke, och följden blir stor personalbrist.
– Det är en mycket allvarlig situation. Arbetsgivaren tar ett mycket stort ansvar när de försämrar och försvårar svensk räddningstjänst på det här sättet, förklarar Kenneth Carlsson.
Sveriges heltidsarbetande brandmän är organiserade i flera andra fackförbund, och är inte inblandade i varslet.
FAKTA: Här hotar strejk
De 19 kommuner som berörs av varslet är: Avesta, Burlöv, Eslöv, Fagersta, Gullspång, Hedemora, Hjo, Karlsborg, Kävlinge, Lund, Malmö, Mariestad, Norberg, Norrtälje, Robertfors, Skövde, Tibro, Töreboda och Åre.
Läs också: artikeln "Vi står långt i från varandra", 23/10 2007