Årets avtalsrörelse har lyckats. För första gången på länge är löneökningen snarlik bland arbetare och tjänstemän, skriver LO-ekonomerna i sin nya konjunkturrapport. De avskriver också farhågorna om en kommande överhettning i ekonomin.

– Efterfrågan kommer att dämpas. Därmed dämpas successivt utvecklingen av sysselsättningen, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter.

Den snabbt minskande arbetslösheten har tidigare fått LO-ekonomerna att varna för en överhettning. Men när sysselsättningen bromsas minskar också arbetslösheten långsammare än hittills.

Därmed kommer också bristen på arbetskraft inom vissa sektorer och branscher att klinga av ganska snabbt. När risken för överhettning är liten anser LO-ekonomerna att Riksbanken bör hålla kvar sin prognos för en relativt måttfull höjning av räntan.

Gör annan bedömning
Här skiljer sig LO-ekonomerna från både Konjunkturinstitutet och finansdepartementet, som båda anser att Riksbanken bör förutspå en snabbare höjning av räntan. LO-ekonomerna passar också på att kritisera finansdepartementet. Samtidigt som regeringen stimulerar ekonomin med skattesänkningar överlåter finansdepartementet till Riksbanken att ta ansvaret för stimuleringen inte blir för stor, med överhettning som följd.

Enligt LO-ekonomerna kan låg inflation dessutom mycket väl bibehållas vid en arbetslöshet så låg som runt fyra procent och de uppmanar Riksbanken att avvakta och hålla sig till den redan aviserade gradvisa räntehöjningen.

– Vi applåderar Riksbankens agerande hittills, såvida den inte i nästa vecka ändrar sin bild av hur räntan kommer att utvecklas, säger Lars Ernsäter.

En orsak till att efterfrågan i ekonomin minskar är att vi inte säljer lika mycket utomlands. Det är de flesta bedömare ense om. Men till skillnad från andra tror LO-ekonomerna också att hushållens efterfrågan utvecklas svagt inom landet.

– Alla tror på en uppgång i hushållens efterfrågan eftersom den reala disponibla inkomsten har ökat med fem till sex procent. Men genom jobbavdraget gäller det bara arbetsinkomster. Folk måste börja tänka på vad som händer när de blir pensionärer, sjuka eller arbetslösa, säger Lars Ernsäter.

– Ersättningsnivåerna har sänkts och folk inser att det offentliga inte står för tryggheten om något händer och då måste de själva spara.

Gammal strategi
Folks sparar alltså i stället för att köpa mer. Rapporten bedömer också löneökningstakten som för första gången på långe ser ut att bli ungefär densamma för arbetare och tjänstemän. Det beror på LO-samordningen som bundit upp så stor del av löneutrymmet.
Ett annat vägval skulle vara att ta ut lägre löner och i stället använda utrymmet som blir kvar till att skapa fler jobb.

Under tre tidigare avtalsrörelser har denna strategi inte fungerat utan de extra pengarna har i stället hamnat i tjänstemännens lönekuvert.

– Därför rekommenderade vi LO-grupperna att ta ut hela löneutrymmet, säger LO-ekonomen Mats Morin.

Hur säkra är ni då på att strategin lyckats när avtalsrörelsen ännu inte är helt klar?

– Det är ju en prognos men vi ser det som ganska rimligt. Vi stänger in tjänstemännen mellan LO:s löneavtal och Riksbankens inflationspolitik, säger Mats Morin.

FAKTA: Så här tror LO-ekonomerna om utvecklingen de närmaste åren (angett i procent)

  2006 2007 2008 2009
Ökning av tillväxten 4,2 3,3 2,7 2,4
Arbetslöshet, totalt 8,0 6,3 6,0 5,8
Öppet arbetslösa 5,4 4,5 4,3 4,1
Andel sysselsatta mellan 20 och 64 år 77,7 79,8 80,4 80,7
Inflation 1,4 2,1 2,2 2,1
Riksbanksränta, årsgenomsnitt 2,2 3,5 4,2 4,4
Ökning av hushållens inkomster 2,2 5,5 2,6 2,6