Al Gores film En obekväm sanning har kritiserats för att slira med fakta. I filmen påstås att världshaven kommer att stiga med sju meter inom en snar framtid. Tidningen Ny Teknik skriver exempelvis att detta kan ske först om ett par tusen år.  Man kan då undra vem som är mest ovetenskaplig, Al Gore eller Ny Teknik?

SMHI:s senaste rapport visar att havet kan stiga med 79 centimeter på hundra år vid svenska sydkusten. Eftersom det numera tycks tämligen klarlagt att avsmältningen är en kraftigt accelererande process och att nya rapporter oftast visar att förändringen går snabbare än man tidigare trott så kanske 79 centimeter är en underdrift i morgon.

Vad är en snar framtid i klimatsammanhang? Om vi nu får en stigning på 79 centimeter till år 2.100 så förutsätter sju meter inte så stor ökningstakt för att nås på 500 år. Är det i närtid eller inte? Spelar det så stor roll om vi då talar om fem eller sju meter kan man också undra.

Vedertagen princip
Al Gore får även kritik eftersom det inte är vetenskapligt bevisat att orkanen Katrina orsakades av uppvärmningen, att uttorkningen av Tchadsjön beror på klimatförändringen och att avsmältningen på Kilimanjaro kan ha andra orsaker. Försiktighetsprincipen är en internationellt erkänd princip och en av grundprinciperna inom EU.

Hur stora krav på vetenskaplig säkerhet har vi tid att ställa på klimatforskningen tycker jag borde vara en fråga vetenskapssamhället borde diskutera i stället för att peta i detaljer. Skall vi vänta till dess havet har stigit sju meter innan vi tror på att det är möjligt att det kan hända?

Vissa saker kanske aldrig går att bevisa och då kanske vi bör reagera på den kunskapsgrund vi har även om den är bristfällig. Huruvida isbjörnarna drunknar på grund av tunna isflak eller inte är kanske mindre avgörande. Jag har hört forskare påstå att det är värmen de dör av. Tunna isflak kan ju vara ett sätt att beskriva den snabba förändringen av miljön isbjörnen anpassat sig till.

Måste lyfta blicken
Många arter av växter och djur lever på gränsen av sin förmåga på grund av förändringar och hotas därför. Jag tycker det är olyckligt om detaljerna får skymma helheten.

Att de globala utsläppen av växthusgaser påverkar klimatet är nu klarlagt, att utsläppen fortsätter öka är besvärligt och att jorden står inför omfattande klimatförändringar är utom all tvekan.

Människan behöver byta livsstil, från att konsumera sin planet till att vårda den. Det är det budskap vi bör ta till oss av En obekväm sanning.

Jan Lindholm
Miljöpartist