/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/Claudio_Lozano_1_4207.jpg
– CTA har medlemmar över hela landet och 14.000 förtroendevalda. Utan oss är det omöjligt att lösa konflikter på arbetsmarknaden. Men regeringen fortsätter att ignorera oss, säger fackledaren 

Visst är tillväxten stark – men klassklyftorna har ökat stadigt under Argentinas avgående president Néstor Kirchners tid vid makten, säger fackföreningsledaren Claudio Lozano.

På söndag väljer Argentina ny president. Claudio Lozano är tveksam till om favorittippade presidentfrun Cristina Kirchner kan hålla tillväxten uppe. Vid senaste valet 2003 valdes den relativt okände Néstor Kirchner till president i landet. Han vann med löften om en tydlig fördelningspolitik och ett slut på företrädarnas nyliberala reformer.

Ungefär samtidigt som presidenten tillträdde tog ekonomin fart efter kollapsen 2001. Tillväxten har varit smått fantastiska nio till tio procent under de senaste åren.

Känner besvikelse
Néstor Kirchner blev ”mannen som förde Argentina ut ur krisen” i omvärldens ögon. Men ekonomen och ledamoten i fackliga centralorganisationen CTA:s förbundsstyrelse, Claudio Lozano, är besviken på presidenten.

– Kirchner hade alla förutsättningar för att göra Argentina till ett rättvisare samhälle. Han hade ett stort folkligt stöd och en kraftigt växande ekonomi till sitt förfogande. Men det blev bara blygsamma reformer och allt större vinster för företagen.

Claudio Lozano medger att den ekonomiska boomen har gynnat även de sämst ställda. ”Folk är nöjda även om de har ett dåligt arbete, för fem år sedan var de ju arbetslösa”, som han uttrycker det.

Men klassklyftorna bara ökar mitt under en av landets starkaste tillväxtperioder någonsin.

– Hög- och medelinkomsttagarna glider ifrån arbetarna. Sedan slutet av 90-talet har arbetarnas köpkraft sjunkit med tio procent, trots att landets ekonomi nu är tjugo procent större och arbetslösheten har sjunkit. Om regeringen låter klyftorna öka när ekonomin växer, vad kommer att ske när tillväxten avtar?

Blivit större och större
1992 anklagade flera fackförbund centralorganisationen CGT för korruption och för att inte försvara medlemmarnas intressen. Dissidenterna lämnade CGT och bildade en ny centralorganisation: CTA. Organisationen har vuxit oavbrutet och har i dag 1,5 miljoner medlemmar.

Claudio Lozano var med från början och sitter i dag i förbundsstyrelsen. Han beklagar att regeringen vägrar erkänna CTA som en av arbetsmarknadens parter.

– Vi har medlemmar över hela landet och 14.000 förtroendevalda. Utan oss är det omöjligt att lösa de flesta konflikter på arbetsmarknaden. Men regeringen fortsätter att ignorera CTA:s existens. Det drabbar inte bara våra medlemmar. Hela arbetarklassens positioner försvagas.

Presidentfrun Cristina Kirchner är storfavorit till att vinna presidentvalet. Hon utlovar en fortsättning på makens politik och hög tillväxt. Men Claudio Lozano tror att Cristina Kirchner inte kommer att kunna uppfylla sina vallöften.

– Kollapsen 2001 gjorde arbetskraften tre gånger billigare i Argentina. Det ledde i sin tur till höga vinster för företagen och en kraftig ekonomisk tillväxt. Men nu börjar lönerna komma ikapp grannländernas och tillväxten kommer att avta. När kakan blir mindre kommer det att bli än svårare för arbetarna att försvara sina löner.

– Konflikterna på arbetsmarknaden kommer att skärpas under den kommande mandatperioden, förutspår Claudio Lozano.

FAKTA: Tippas vinna valet
Argentina väljer ny president nu på söndag, den 28 oktober. Enligt de flesta opinionsundersökningar kommer Cristina Kirchner att vinna med över 20 procents marginal och därmed slippa en andra valomgång. Hon är advokat och sitter i senaten.

Martin Garat
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen