Ett samgående med Skogs- och träfacket samt Grafikerna är enda punkten på Pappers pågående kongressen på Runöskolan. Svaret är fortsatt utredning – både om att gå ihop och att inte göra det.

– De allra flesta på kongressen anser att möjligheten att gå samman med Grafikerna och Skogs- och trä är så pass intressant att vi ska utreda den, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Han vill dock inte resonera om vilka för- och nackdelar som finns med en eventuell sammanslagning. Innan han tar ställning vill han se resultatet från båda utredningarna.

Grafikerna och Skogs- och trä har redan sagt ja till att utreda ett nytt fackförbund. Nu kommer en gemensam utredning att sätta igång så fort som möjligt. Siktet är inställt på att fatta beslut om en sammanslagning hösten 2008.

De tre förbundens a-kassor har kommit längre med sina sammanslagningsplaner. Jan-Henrik Sandberg säger att mycket pekar på att a-kassorna går ihop.

Pappers gör också en markering inför diskussionen mellan LO och Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal. Kongressen säger i ett uttalande att det inte får ske några försämringar av konflikt- och varselreglerna.

I ett annat uttalande kritiserar Pappers kongress regeringens politik.