Lag sista utvägen för ny Jämo
Statistiken visar att Sverige är i jämställdhetstoppen, men Jämo Anne-Marie Bergström ser brister. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix. |
Kommer vi ingen vart återstår bara att lagstifta så vi får ett jämställt uttag av föräldraledigheten. Men man måste även försöka andra vägar, säger nya Jämo Anne-Marie Bergström.
Hon har bara varit på nya jobbet som jämställdhetsombudsman (Jämo) i sex veckor och fortfarande dröjer något av företrädarens ande kvar i tjänsterummet på Drottninggatan i Stockholm. De senaste veckorna tycks hon ha varit den mest intervjuade personen i Sverige, och nästan alltid har hon jämförts med företrädaren och fått frågor om på vilket sätt hon kommer att bli annorlunda.
Claes Borgström slutade i förtid efter sju år som Jämo för att öppna egen advokatbyrå. Han var minst sagt medial – och det har Anne-Marie Bergström också föresatt sig att vara.
– Jag är tacksam för intervjuerna. Det är ett sätt för mig att lära. Jag får frågor och tankar som jag måste fundera på. Hade jag avstått från dem och bara suttit här och grunnat i tre månader bakom en stängd dörr hade kraven blivit större. Jämo ska driva opinion och jag måste vara beredd att tala med pressen.
Mot kvotering
Och precis som sin föregångare sätter hon ner foten när det gäller det faktum att männen bara tar ut 20 procent av föräldraledigheten. I en intervju nyligen uttalade hon sig mot kvotering i allmänhet, vilket kunde uppfattas som att nya Jämo tog ett
steg tillbaka jämfört med företrädaren. Men riktigt så är det inte:
– Om man inte lyckas komma till rätta med det sneda uttaget av föräldraledigheten med hjälp av bland annat den nya lagen som förbjuder missgynnande av föräldralediga, så kanske vi lagstiftningsvägen bör införa en rent individualiserad föräldraförsäkring, säger hon.
I dag kan föräldrar överföra föräldraledighet mellan sig – vilket skulle bli omöjligt om ledigheten helt individualiserades precis som all annan socialförsäkring, som till exempel pensionspoäng.
Från början hade Anne-Marie Bergström tänkt sig att bli bibliotekarie. Hon läste helklassisk linje, latin och gammal grekiska och fascinerades. Hon såg ett liv tillsammans med böckerna, men föräldrarna tyckte hon skulle välja något mer utåtriktat och föreslog juridik.
– I rättssalen ger juridiken ett så fantastiskt tillfälle för möten med samhället. Som åklagare och människa är jag inte en person som är ute efter att göra det svårt för andra eller fördöma.
Lämnar våldet
Under en stor del av sin åklagarkarriär har hon ägnat sig åt riktigt grova våldsbrott. När hon blev uppringd och tillfrågad om jobbet som Jämo var hon åklagare i Flemingsberg, söder om Stockholm. Där var hon inriktad på så kallade relationsvåld, alltså våld mot kvinnor och barn men också våldtäkter.
När hon får frågan om hur hon bedömer jämställdheten i Sverige visar hon statistik som medarbetarna just plockat fram: Sverige i topp av 115 listade länder.
– Å andra sidan: Vi har fortfarande brister när det gäller ekonomisk jämställdhet. Tre av fyra chefer är män, och kvinnor utför fortfarande merparten av det obetalda arbetet i hemmen. Som Jämo vill jag att vi jobbar på alla fronter.
Hon tyckte det var modigt av Claes Borgström att proklamera bojkott mot fotbolls-VM för att uppmärksamma den blomstrande prostitutionen i samband med evenemanget. Skulle hon som ny Jämo kunna tänka sig att göra samma sak?
– Svårt att säga i dag. Det kan vara ett sätt att väcka opinion och tydliggöra.
På dagis vill hon se genuspedagoger. Exakt hur det ska gå till har hon inte funderat färdigt på, men det ska ske i lekens form och inte som några slags föreläsningar för barnen.
På turné
Just nu är hon ute och reser mycket för att propagera för de nya lagregler som kom förra sommaren om förbud mot missgynnande av föräldralediga. Hon och medarbetarna har med sig en tvillingbarnvagn fullastad med broschyrer, och kampanjen har i vart fall fått mycket stort medialt genomslag.
– Vi gör det i första hand för att infomera om en viktig lag som få känner till, men räknar förstås med att vi kan få fler anmälningar på grund av detta.
I december nästa år kommer de fyra diskrimineringsombudsmännen att slås ihop till en myndighet. Om det har Anne-Marie Bergström både förhoppningar och farhågor.
– Å ena sidan finns det fördelar med en sammanslagning. Å den andra hyser jag en viss oro för att jämställdhetsfrågorna kan hamna i bakgrunden.
Tanken är att den sammanslagna myndigheten ska få en chefsombudsman – är det kanske ett jobb som hon själv skulle kunna tänka sig?
– Vilken fråga! Jag har varit här i sex veckor…
FAKTA: Anne-Marie Bergström
Ålder: 61 år.
Familj: Änka, två vuxna söner.
Yrke: Ny jämställdhetsombudsman, Jämo,
Bor: Södra Stockholm
Senast lästa bok: Vunnet och försvunnet av Bodil Jönsson.
Fritid: Tycker om att vandra, träffa vänner. Lever ett lugnt liv. Gillar att läsa, dock inte deckare.
Framtidsplaner: Funderar på att läsa teologi när hon går i pension – när det nu blir.
Läs också: artikeln "Sparkad för föräldraledighet", 19/10 2007