Systematiskt arbete mot belastningsskador gör att Scania får Sifs nyinrättade arbetsmiljöpris. Respekt för individen ingår i den prisade avdelningens grundidé.

Avdelningen NMC på Scania i Södertäljer med 70 anställda ”har ett mycket väl utvecklat och dokumenterat systematiskt arbetsmiljöarbete, som ger effekt i arbetet med att förebygga belastningsskador”, anser prisets jury. En väl utvecklad företagshälsovård lyfts också upp.

Belastningar i år
Priset inriktar sig på EU:s arbetsmiljötema för året: belastningsskador.

Håkan Fransson, som vid tiden för nominering var sektionschef, tar emot priset under Sif och HTF:s gemensamma arbetsmiljökonferens i Stockholm i dag, torsdag.

– Jag hoppas att det här kan bli inspiration för andra företag, säger han och visar en modell för arbetet på företaget i form av ett hus.

Respekt
Få detaljerade process- och arbetsbeskrivningar förekommer.

– I stället har vi ett sätt att tänka som vi pumpar ut till våra medarbetar som styr allt, produktion, utvecklings- och personalarbete. Vi har inga fixa mål, men resultatet ska bli lite bättre än tidigare.

Grunden utgörs av tre byggstenar och en av dem är respekt för individen. Där ingår arbetsmiljön som en självklar del, anser han.

– Det kan aldrig vara en respekt för individen att man på morgonen går till jobben och vet att man kommer att må dåligt när man går hem. Eller att det hänger sladdar som utgör risker i den fysiska miljön.

I medvind
Ett särskilt pris går också till arbetsplatsens arbetsmiljöombudet Hans Lundmark som beskrivs som ett viktigt kugghjul.

– Samverkan mellan skyddsombudet och ledningen präglas av tillit, läser Sifs andre vice ordförande Stefan Carlsson ur juryns motivering.

Hans Lundmark själv tycker att företaget är väl värt priset – men blev lite överrumplad av att han också fick ett personligt pris. Själv jobbar han i medvind – värre är det för ombuden på arbetsplatser där ledningen inte styr åt samma håll, säger han.

Hälsan
För honom är två punkter viktigast: att utveckla hälsan hos de anställda och att tänka långsiktigt. Då är saker som rätt arbetsutrustning så självklara att de inte ens behöver diskuteras, poängterar han.

Nu växer företaget och kontorslandskapen förtätas med fler medarbetare.

– Att få ihop den ekvationen blir nästa utmaning, säger han.

Ett hedersutnämnande går också till Polaris Optic, ett företag i Boden med 14 anställda, enligt juryn bland annat för ett samarbete med Arbetsmijöverket och för att företagsledningen är drivande i arbetsmiljöfrågor.