Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier är ohederlig och försöker sabotera ingångna avtal bakvägen. Byggnads ordförande Hans Tilly står för de hårda orden.

– Det handlar om hederlighet. Tidigare har en uppgörelse gällt. Så är det inte längre med Sveriges Byggindustrier och dess vd Bo Antoni, säger Byggnads ordförande.

Striden gäller avtal som slöts mellan fack och arbetsgivare i våras. Efter många års påtryckningar gick facket med på att ta bort granskningsarvodena ur sina kollektivavtal. I det nya avtalet skrevs in att företagen ska fortsätta att lämna in löneuppgifter till Byggnads. Tanken är att facket ska kunna kontrollera att rätt lön betalas ut.

Okänd anmälare
Strax efter att avtalet skrivits under lämnades en anonym anmälan in till Datainspektionen. Anmälaren hävdade att det är fel att företagen ska lämna uppgifter om sina anställda till facket.

I går, onsdag, lämnade Sveriges Byggindustrier, in sitt yttrande till Datainspektionen i ärendet. Det är skrivet av en advokatfirma, och arbetsgivarnas vd Bo Antoni vill inte dra några egna slutsatser av advokatfirmans utredning.

– Sveriges Byggindustrier påstår vare sig att den här delen av avtalet är lagligt eller olagligt. Vi vill bara ha utrett vad som gäller och få veta om den är ett brott mot bland annat personuppgiftslagen. Är avtalet olagligt så kan vi inte följa det, säger Bo Antoni.

Byggnads Hans Tilly är upprörd över att arbetsgivarna bakvägen försöker riva upp ett avtal. Bo Antoni säger att arbetsgivarnas hållning inte borde vara någon överraskning för facket, eftersom Sveriges Byggindustrier berättade om sina tveksamheter när avtalet undertecknades. Arbetsgivarna förklarade då att de tänkte göra en egen rättsutredning om löneuppgifterna.

Krävs ingen koll
För Byggnads handlar det om att kontrollera löneutbetalningar. Arbetsgivarnas Bo Antoni anser dock att det inte behövs någon särskild lönekontroll i byggbranschen.

Helene Samuelsson på Datainspektionen kan inte säga när beslutet i ärendet kan komma från myndigheten. Ett beslut från Datainspektionen går att överklaga till länsrätten.