Nu är den facklig-politiska samverkan viktigare än någonsin. Borgarpakten genomför sin hårda klasspolitik i ett tempo som ingen trodde var möjligt och vi måste  värna de utsatta människorna i samhället. Skattesänkningarna för de rikaste delen av befolkning ökar klyftorna dramatiskt.

Utförsäljning sker av statliga bolag av ideologiska motiv. Pengar som man får in ska användas till att betala av på statsskulden. Det vi tjänar på lägre räntor förlorar vi med råge på vad dessa bolag har genererat i vinst, och som i stället stoppas i ett antal direktörers fickor.

På arbetsmarknaden har vi märkt en maktförskjutning åt arbetsgivarhåll. Det förhårdnade klimatet i a-kassa och hos försäkringskassan används nu som argument mot de anställda som har oturen att bli sjuka eller törs ha åsikter om förhållanden på arbetsplatser.

Vidare har man avvecklat de som forskar om arbetsmiljön, Arbetslivsinstitutet. Man har minskat anslagen med en tredjedel till Arbetsmiljöverket, som har till uppgift att granska de värsta avarterna på arbetsmarknaden.

Därför måste den facklig-politiska samverkan stärkas, och det måste göras i en långsiktig relation, som bygger på respekt mellan könen.

Facket har alltid kunnat komma in i partiets famn, när högern lurar i buskarna. Därför är det glädjande att se ett så stabilt förbund som Byggnads ta den facklig-politiska samverkan på största allvar. Upp till kamp på arbetsplatserna.

Timo Anttila
Byggnad