Runt 2.000 medlemmar i Kommunal som jobbar i stall hos travtränare, som ridinstruktörer eller som banarbetare vid travbanor har fått ett nytt avtal. Avtalet är treårigt och ger banarbetare löneökningar på 720 kronor om året. Stallanställda får 800 kronor mer första året och 875 de andra två åren.

– Det här är det bästa avtalet som vi har tecknat på det här området någonsin, så det känns väldigt bra. Sen har Kommunal även lyckats få mer på de kvinnodominerade områdena vilket är ytterligare en seger för jämställdhetspotten och samordningen kring det, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande i en kommentar.

Kommunal har också tecknat ett nytt med Föreningen Vårdföretagarna. Avtalet är treårigt och rör 500 ambulanssjukvårdare inom den privata ambulanssjukvården. Ambulanssjukvårdarna får löneökningar på 750 kronor de första två åren och 800 kronor det sista året. Deras ersättning för obekväm arbetstid, jour och beredskap höjs med 11 procent från i juli nästa år.

FAKTA: Avtalet Almega och Idea/ Kommunal
Omfattar:
2.000 kommunalare som jobbar i travstall som ridinstruktörer och som banarbetare vid travbanor.
Löptid: Tre år.
Lönerna höjs totalt med: 720 kronor per år för banarbetarna. 800 kronor i år och 875 kronor de kommande två åren för stallpersonal.
Individgaranti/Generell löneökning: Hela löneökningen är individgaranti för Stallpersonalen som har tariflönesystem. För banarbetarna är 70 procent individgaranti, resten fördelas i lokala pottförhandlingar.
Arbetstiden: Perioden för beräkning av arbetstid förlängs från 40 timmar i snitt under en fyraveckorsperiod till 40 timmar i snitt under fyra månader.
Övrigt: Övriga ersättningar som OB-tillägg höjs med 3,4 procent per år. Avtalspensionen höjs enligt det nya avtalet mellan LO och svenskt Näringsliv.

FAKTA: Avtalet Föreningen Vårdföretagarna/Kommunal
Omfattar: 500 Ambulanssjukvårdare i privata företag.
Löptid: Tre år
Lönerna höjs totalt med: 750 kronor i år och nästa år samt 800 kronor år 2009.
Lägsta lönen: Höjs från dagens nivå, 15.850 kronor, till 17.000 från och med 1 juli 2009.
Arbetstiden: Ersättning för obekväm arbetstid, jour och beredskap höjs med 11 procent från 1 juli 2008. Även ersättningen för övertid höjs 1 september 2007.
Övrigt: När nationaldagen infaller på en helg kompenseras de anställda med en ledig dag. Föräldraledighetstillägget förlängs med en månad, till tre månader för anställda som jobbat i tre år. Avtalspensionerna höjs enligt överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv. En arbetsgrupp ska tillsättas för att undersöka framtida avtalspaket om hälso- och friskvård.