Dagens medlarbud gick hem hos både journalisterna och arbetsgivarsidan SRAO. Det innebär att journalisterna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion, som väntat på ett avtal sedan i mars, nu får sina löneförhöjningar plus ett tillägg på 1.000 kronor i månaden det första året.

Medlarna lämnade sitt bud redan klockan elva i dag, onsdag, och parterna bad om förlängd betänketid för att på eftermiddagen kunna ge beskedet att de enats.

Det innebär att de två strejker som SJF varslat om denna vecka är avblåsa såväl som det webbförbud som skulle ha drabbat flera redaktioner nästa vecka.

Att förhandlingarna dragit ut så på tiden har i första hand berott på att parterna inte kunnat enas om hur tidsbegränsade anställningar ska hanteras. Facket har velat säkra anställningstryggheten för den stora mängd medlemmar som har visstidsanställningar. Något som parterna nu delvis ska ha reglerat i det nya avtalet.

– Där har vi en ny anställningsform i avtalet som inte är allmän visstid, och om arbetsgivaren ska använda denna anställningsform så måste han först primärförhandla med klubben, vilket ju faktiskt är unikt på den svenska arbetsmarknaden. Och vid de här förhandlingarna så ska man ange skäl varför man behöver den här anställningsformen, säger SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén till TT.

FAKTA: Pucblic service-avtalet
Parter: Svenska journalistförbundet/SRAO.
Omfattar: Cirka 2.500 medlemmar.
Löptid: 1/4 2007- 31/3 2010.
Lönerna höjs med: Sammanlagt minst 10,2 procent under avtalsperioden. Uppdelat så att år ett ger ett kronpåslag på 1.000 kronor per månad för heltidsanställda.  År två ger 2,9 procent som fördelas i lokala förhandlingar och år tre 2,9 procent som fördelas på samma sätt. Därutöver tillkommer en löneöversyn som är värd minst 0,5 procent 2008 och 2009.
Lägsta lönen: Första året höjs avtalets lägstalöner till 19.516 kronor för medarbetare med akademisk examen i journalistik eller annan akademisk examen om minst 120 poäng och till 17.663 kronor för övriga medarbetare. År två höjs de till 20.180 respektive 18.264 och år tre till 20.866 och 18.885 kronor.
Lokala förhandlingar: Hela lönepotten år två och tre.
Arbetstiden: Det införs en begränsning för kvälls- och nattjänstgöring, den så kallade elva-kvällarsregeln som innebär att en medarbetare får arbeta mellan klockan 18.00 och 06.00 högst elva gånger per fyraveckorsperiod. Undantag från regeln får i vissa fall göras.
Övrigt: Lagregeln om att vikariatsanställningar som pågått i mer är tre år under en femårsperiod automatiskt övergår i en tillsvidareanställning skrivs in i kollektivavtalet. Anställningsformen, ”tidsbegränsad anställning”, ersätter arbetstopp, anställning för viss tid, viss säsong eller visst arbete och arbetsgivaren är skyldig att förhandla med journalistklubben inför varje enskild anställning och måste då motivera anställningen. Samtidigt som projektanställning blir programanställning vilket innebär att man kan vara anställd för att berika företagens utbud under som mest tre år. Föräldralönen har också förbättrats.

Läs också: artikeln "
SJF och SRAO överväger bud", 17/10 2007

Läs också: artikeln "SJF bygger ut strejkvarsel", 10/10 2007
Läs också: artikeln "Avtalskonflikt inom public service”, 8/10 2007