En anställd i hemtjänsten i Torsås kommun i Kalmar län utsattes för upprepade etniska trakasserier utan att arbetsgivaren reagerade. Nu stämmer diskrimineringsombudsmannen (DO) kommunen för diskriminering.

Redan när kvinnan som har romsk bakgrund började vid hemtjänsten år 2005 var det tydligt att hennes nya kollegor hade en negativ syn på romer. De diskuterade öppet vid flera tillfällen, inför kvinnan, hur illa de tyckte om ”tattare” och hur missbildade och kriminella de ansåg att ”tattare” var.

Kvinnan kände sig kränkt och mådde dåligt av trakasserierna, vilket hon berättade för arbetsgivaren. När trakasserierna ändå fortsatte, anmälde kvinnan kommunen till DO.

Kollegornas beteende är att betrakta som etniska trakasserier, enligt DO, som också anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningen. Därför stämmer nu DO Torsås kommun i Arbetsdomstolen, och kräver 150.000 i skadestånd till kvinnan.

– Negativa attityderna mot romer är mycket vanligt, nedsättande och kränkande uttalanden om romer sker ofta inför en öppen ridå. Vår utredning visar att kommunen inte gjort tillräckligt för att få slut på trakasserierna. Det är helt oacceptabelt att kränkningar av det här slaget får fortgå under så lång tid, säger Katri Linna, ombudsman mot etnisk diskriminering, i en kommentar.