Medling inom den finländska vårdsektorn inleddes i dag, måndag. Vårdfacket Tehy är missnöjt med lönebudet från de kommunala arbetsgivarna och har varslat om massuppsägningar.

– Det är mycket sorgligt att den utbildade vårdpersonalen blir tvungen att försvara sitt berättigade krav så med så grova medel, säger Tehys ordförande Jaana Laitinen-Pesola på förbundets hemsida.

– Ett hot om massuppsägning i så stor skala är mycket allvarligt och om det blir verklighet skulle det förlama hela vårt hälso- och sjukvårdssystem. Vi vädjar kraftigt till kommunarbetsgivaren att förlikningen kunde startas snabbt och realiseringen av hotet undvikas, fortsätter hon.

Riksförlikningsman Juhani Salonius ska medla mellan parterna, berättar TT.

Han räknar med att medlingen sannolikt kommer att pågå ända den 19 november när uppsägningarna hotar.

Tehy har varslat i första hand på universitetssjukhus och centralsjukhus i stora städer. Facket har också varslat om ansökningsblockad för vissa tjänster. Den träder i kraft nästa måndag.

Tehy kräver en höjning av de lägsta lönerna på 15 procent – som ska läggas till den allmänna kommunala löneförhöjningen på 9 procent.

FAKTA: Stort finskt fack
Tehy är Finlands största fack för utbildad personal inom social- och hälsovården. Medlemmarna är 125.000, varav 94 procent är kvinnor. Till Tehy hör bioanalytiker och laboratorieskötare, akutvårdare, fysioterapeuter, tandskötare, barnmorskor, barnskötare, närvårdare, medikalvaktmästare-ambulansförare, mentalvårdare, röntgenskötare, avdelningsskötare, överskötare, munhygienister och tandvårdare och hälsovårdare.