A-kassorna upptäcker allt oftare att de har betalar ut för mycket i a-kassa. Återkraven har ökat med 40 procent de senaste två åren.

Förra året krävde a-kassorna tillbaka drygt 190 miljoner kronor som felaktigt betalats ut i a-kassa, att jämföra med 173 miljoner året innan och 157 miljoner år 2004.

Under samma period har de totala utbetalningarna från a-kassan minskat, eftersom arbetslösheten gått ner. I relation till utbetalningarna har återkraven ökat med 40 procent under de senaste två åren, enligt en rapport som a-kassornas tillsynsmyndighet (IAF) lämnade över till regeringen i dag, måndag.

Bättre rutiner
– Det här tyder på att a-kassorna successivt har fått allt bättre grepp om utbetalningarna och bättre rutiner för kontroll, säger Bo Lundgren, som är tillsynschef på IAF.

Den främsta anledningen till felaktiga utbetalningar är att arbetslösa lämnar felaktiga uppgifter, enligt IAF:s bedömning. Medvetet eller omedvetet låter de arbetslösa bli att uppge om de haft jobb, eller andra hinder för att ta ett nytt arbete, på kassakorten de lämnar in.

Inte mer fusk
Bo Lundgren tror dock inte att de ökade antalet återbetalningskrav tyder på att fler försöker fuska med a-kasseersättningen.

– Nej det finns inget som tyder på det. Snarare tvärt om, med tanke på att frågan med ersättningsfusk varit så uppmärksammad den senaste tiden, säger han.

Trots att återbetalningskraven ökat kraftigt tror IAF att det finns ett stort mörkertal när det gäller felaktiga utbetalningar. Hur stort det är kan myndigheten dock inte uttala sig om.

Ladda ner: hela rapporten från IAF