Framtidstro, synen på övertid, lusten att bli chef, löneanspråk, suget efter barn och planer på föräldraledighet. Bemanningsföretaget Academic Work undersöker varje år högskoleelevernas syn på framtiden. Årets resultat, som presenterades i dag, fredag, innebär både ris och ros.

Det framför allt optimismen som sticker ut. För första gången på de tre år som undersökningen genomförts är en majoritet, 53 procent, hoppfulla inför chanserna att få ett jobb efter examen. 2005 trodde 71 procent av studenterna i stället att det skulle bli svårt eller mycket svårt att få ett arbete efter examen. I topp ligger medicin- och teknikstudenterna.

Missar kraven
Samtidigt tycker 49 procent av studenterna inte att deras utbildning uppfyller arbetsmarknaden krav. Till exempel genom att inte ha något eller tillräckligt bra samarbete med näringslivet. Nöjdast är åter medicinstudenterna men också juristerna. Sämst är tilltron bland ekonomi- och teknikstudenter där bara sju procent tror att de kommer ha användning för mer än 80 procent av det de lär sig.
Rejält bottennapp blev det för arbetsförmedlingen som får sämst betyg, 1,9 på en femgradig skala.

Samtidigt arbetar allt färre av studenterna. 40 procent har svarat att det nya inkomsttaket för att få studiebidrag och lån har tvingat dem att avstå arbete.

Män vill chefa
Förutom bransch tycks svaren även präglas av vilket kön studenten har. 54 procent av de manliga tillfrågade vill bli chefer jämfört med 44 procent av kvinnorna. Männen är även mer positiva till att arbeta övertid och har högre löneanspråk än de kvinnliga studenterna.

De 3.462 tillfrågade har även fått svara på frågor om föräldraskap, och av det framgår att kvinnorna vill ha barn tidigare än männen. Samtidigt som det varierar något beroende på var i landet studenterna bor.

Enligt barometern vill kvinnorna också vara föräldralediga längre än männen. Men 20 procent av männen svarar att de vill vara hemma i över ett år. Mest positiva till att vara pappalediga länge är manliga humaniorastudenter där andelen är 34 procent.