Svårt få nya att ta uppdrag – men det finns undantag
Lika många män som kvinnor jobbar fackligt. Medelåldern är 40 till 50 år. Så ser det ut på jobbet hos dem som är med i LO-opinion – eller på nivån närmast medlemmarna. Det finns inte fackklubbar på alla arbetsplatser.
Hälften i LO-opinion tycker att det är svårt att rekrytera nytt folk till fackliga uppdrag.
Daniel Hilmér är tidningsbud i Trollhättan och aktiv i Transport. Det nya avtalet för tidningsbuden blev klart i september efter ett års väntan.
– Ingen har ens frågat om avtalet. Det är noll intresse, berättar han.
Per Johansson, Skövde, är ventilationsplåtslagare och facklig förtroendeman i Byggnads.
– De yngre har inget intresse av att arbeta fackligt. De tar saker för givna när det gäller fackliga frågor. Det måste vi ändra på, anser han.
”De som man övertalar brinner inte för facket”
Anne Lindlöf i Ala på Gotland jobbar natt på Östersöks äldreboende i Katthammarsvik. Hon är aktiv i Kommunal, bland annat sektionsordförande. Hon lyckas övertala en och annan att ta ett uppdrag.
– Men det är svårt, för ingen är intresserad från början. Det är en knepig situation. De man övertalar brinner inte för facket och delar kanske inte ens våra värderingar – om de ens känner till dem, konstaterar hon.
Jonas Lindh är handläggare på SJ:s kundtjänst i Krylbo och aktiv i Seko, bland annat klubbordförande. Han berättar att halva fackstyrelsen på jobbet numera består av kvinnor.
– Tjejerna börjar ta för sig. Och det har blivit mycket lättare att värva nya. Alla i styrelsen ska få jobba i sitt eget tempo. Ingen ska känna sig tvingad och alla ska känna sig nyttiga, resonerar han.
”Det gäller bara att leta upp dem som är intresserade”
Stefan Leiding hör också till optimisterna. Han bygger lastbilar på Scania i Södertälje har diverse fackliga uppdrag i IF Metall.
– Det går att värva nya med övertalning. Vi är några som försöker förnya. Och det finns ett vissst intresse bland medlemmarna. Det gäller bara att leta upp dem som är intresserade.