Lars Danielsson, tidigare statssekreterare åt Göran Persson och numera ambassadör utan arbetsuppgifter
efter att Carl Bildt satt honom i karantän, har chockerat regeringen genom att på DN-debatt föreslå en nedläggning av utrikesnämnden och därmed befria kungen från hans enda kvarvarande politiska uppdrag.

Både Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har härsknat till över sin frispråkige ambassadör.

Reinfeldt säger sig vara medveten om att yttrandefrihet gäller även för UD-tjänstemän, men tillägger att den bara får brukas under ansvar, vad han nu menar med det.

Bildt anar socialdemokratisk konspiration

Bildt för sin del misstänker en socialdemokratisk konspiration mot kungahuset. Att Danielsson uttrycker en egen personlig åsikt faller inte denne borne politruk in.

Även socialdemokraterna är måttligt förtjusta över Danielssons debattlusta. Urban Ahlin, s-ledamot i utrikesnämnden, tycker att denna kvarleva från det kungliga enväldets tid hör hemma i en modern demokrati eftersom där behandlas ämnen av så känslig art att bara en utvald skara kan få ta del av dem.

Vilket bubbel! För både riksdagens utrikesutskott och riksdagens EU-nämnd gäller utrikessekretess när så är påkallat. Att dessa utskotts ledamöter skulle vara mer lösmynta är utrikesnämndens är inte sant. Snarare tvärtom. Utrikesnämnden läcker som ett såll – inte minst sedan Carl Bildt för länge sedan gjorde sin debut i det förnäma sällskapet.

Otidsenlig inrättning
Lars Danielsson har förstås rätt i att utrikesnämnden är en otidsenlig inrättning och att kungens legitima behov av utrikespolitisk orientering kan lösas på ett enklare sätt.

Men de rojalistiska känslor hans förslag har väckt vittnar tyvärr om att hans idé nog är politiskt stendöd, även om många riksdagsledamöter i tysthet håller med honom.

I sin iver att rensa upp i den monarkistiska ankdammen förbiser möjligen Danielsson ett motargument.

Det är att med dagens ordning får kungen all sin information vid ett möte där samtliga stora partier är representerade. Det kan vara en fördel. Åtminstone om vi har en utrikesledning av nuvarande kaliber.

Vem vet vilka tossigheter regeringen skulle försöka lura i det stackars majestätet om den fick hållas på egen hand?