/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/bilstrejk_4107.jpg
Den amerikanska bilstrejken gick i rekordfart. Här lägger anställda på Chrysler’s Sterling Heights Assembly Plant ner sina plakat efter att de fått veta att parterna enats. Foto: AP/Regina H. Boone).


Strejken mot den amerikanska biltillverkaren Chrysler blev kort. Sex timmar efter utbrottet meddelade parterna att en uppgörelse nåtts och facket blåste av konflikten.

 
Chrysler och bilarbetarfacket, United Auto Workers, har kommit överens om ett nytt, än så länge preliminärt, fyraårigt kollektivavtal.

Detaljer i avtalet har ännu inte offentliggjorts. Men en del i överenskommelsen är att en fackligt kontrollerad fond inrättas, som ska ta över ansvaret för sjukvårdsförsäkringar till pensionerade Chrysler-anställda. Fonden kommer att finansieras genom en engångsutbetalning från arbetsgivaren. En liknande fond blev i slutet på förra månaden resultatet av bilarbetarfackets avtalsförhandlingar med General Motors.

Överenskommelsen följer efter att 34.000 av Chryslers 45.000 anställda arbetare på onsdagsförmiddagen, amerikansk tid, gått ut i strejk. Utbrottet kom efter den av facket utsatta tidsgränsen för förhandlingar gått ut. Det nya avtalet måste godkännas av en majoritet av fackets arbetande medlemmar innan det kan ratificeras och träda i kraft.

På onsdagen stod det även klart att bilarbetarna vid General Motors röstat för sitt nya kollektivavtal. Nära två tredjedelar av fackets medlemmar godkände uppgörelsen. Avtalet med GM kom till efter en två dagar lång storstrejk.

Läs också: artikeln "Billföretag vill försämra för sjuka", 10/10 2007