Deltidsarbetslösheten minskar mer i kommuner och landsting än hos andra arbetsgivare. Inom vård och omsorgen är 67 procent färre deltidsarbetslösa i dag än år 1999.

Det är fortfarande många kommunal- och landstingsanställda som jobbar deltid och som är timanställda. Förra året var andelen heltidsanställda 61 procent i kommunerna och 76 procent i landstingen, enligt ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som presenterades i dag, torsdag.

Men andelen ofrivilliga deltidsarbetande som anmält sig som arbetslösa hos arbetsförmedlingen minskar. Förra året fanns 56.000 deltidsarbetslösa anställda i kommuner landsting, att jämföra med 80.000 år 2000. Hos arbetsgivare på övriga arbetsmarknaden fanns 102.000 deltidsarbetslösa förra året att jämföra med 110.000 år 2000.

Störst minskning
Allra störst har minskningen av deltidsarbetslösheten varit inom vård och omsorg, där andelen minskat med 67 procent från 1999 fram till i år. En del av minskningen kan förklaras av den förbättrade konjunkturen, men arbetsgivarorganisationen SKL vill också lyfta fram andra förklaringar.

– Många av våra medlemmar arbetar väldigt aktivt med att minska andelen anställda som inte har heltid, säger Britta Rundström som är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Hon säger att det är en viktig fråga för arbetsgivarna att kunna erbjuda de anställda den arbetstid de vill ha. Det skapar nöjdare medarbetare som trivs och gör ett bättre jobb.

Skrotat förslag
Fackförbundet Kommunal har länge kämpat för att alla ska ha rätt till heltid, vilket bidrog till att förra regeringen lade fram ett sådant lagförslag. Det har nu skrotats, vilket SKL tycker är bra. Att lagstifta eller avtala om rätt till heltid tycker arbetsgivarna är fel väg att gå.

– Det är en stor omställning som ska till ute i verksamheterna om alla ska få jobba heltid. Vi tror inte att man kan avtala om det och komma med påbud uppifrån. Om det ska fungera måste det ske frivilligt, säger Lars-Ove Brander, projektledare som arbetar med deltidsfrågor på SKL.

Fotnot: Statistiken gäller bara deltidsarbetande som anmält sig som arbetslösa hos arbetsförmedlingen, och säger inget om det totala antalet kommunal- och landstingsanställda som har ofrivillig deltid.

Läs också: SKL:s rapport "Arbetsgivarperspektiv på kommuner och landsting – Fakta och analys 2007" (som pdf-fil)