I slutet av förra veckan hade Dagens Nyheter en översiktlig beskrivning av alliansens och de tre oppositionspartiernas olika förslag till höstbudget. Som socialdemokrat är jag djupt bedrövad över att vårt parti nu godtar 30 av alliansregeringens 38 miljarder i sänkt inkomstskatt för år 2007.

Och detta trotsatt socialdemokraterna under valrörelsen kraftigt argumenterade mot de borgerliga partiernas förslag till sänkt inkomstskatt och därefter bestämt motsatt sig alliansens alla planerade skattesänkningar. Det blev i stället en långtgående anpassning till allianspartiernas inkomstskattepolitik.

Längst i denna anpassning går miljöpartiet som godtar hela sänkning av inkomstskatten för år 2007.  Bara vänsterpartiet håller fast vid sitt tidigare nej till sänkta inkomstskatter, och föreslår därtill till en höjning av inkomstskatten för dem som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden.

Det är beklagligt att de tre oppositionspartierna nu inte – inför det svenska folket – kunde ena sig om, att i stället för 40 miljarder i sänkta inkomstskatter, skulle samhället solidariskt använda dessa miljarder till:

  • Omsorgen om våra barn – från födseln till gymnasieskolan.
  • Vår rätt till snabb och effektiv sjukvård.
  • En äldreomsorg som gör att vi kan åldras i trygghet och värdighet.
  • Detta är verksamheter som uförs av anställda. Med kännedom om de många underbemannade arbetsplatserna inom dessa verksamhetsområden och om det uppenbara behovet av att höja många anställdas löner, skulle många miljarder av de 40 behövas för att komma till rätta med dessa, för berörda verksamheter, så olyckliga förhållanden.

Svante Pedersson
Medlem i Handels Dalarna