/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/moez_1_4107.jpg
Arbetsförmedlingens jobbmässa. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Allt fler invandrare får jobb, men de har fortfarande svårare på arbetsmarknaden än svenskfödda, enligt statistik från Ams.

Moez Mokrane kom till Sverige från Tunisien för fem år sedan, och trots att han sökt många jobb är han arbetslös.

– I mitt hemland jobbade jag i den elektroniska industrin, men här har jag aldrig haft jobb, bara praktik, säger han.

Nu hoppas han att det ska ändra sig. Moez Mokare är en av 100 arbetssökande på den rekryteringsmässa för nyanlända invandrare som arbetsförmedlingen i Stockholm ordnar i dag, tisdag. Han har just pratat med Nettan Blom från Lernia bemanning, som kommit för att rekrytera CNC-operatörer (som ansvarar för en datorstyrd maskin) till ett industriföretag.

– Det är första gången vi riktar in oss speciellt mot nyanlända. Oftast är det bara språket som står emellan de nyanlända och ett jobb. Har de rätt bakgrund får de utbildning av företaget, säger hon.

Så snabbt som möjligt
Rekryteringsmässan är ett sätt att försöka få utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt. Enligt ny statistik från Ams ökar sysselsättningsgraden hos utlandsfödda kraftigt, men den är fortfarande lägre än hos svenskfödda. Förra året hade 82 procent av alla svenskfödda personer mellan 20 och 64 år sysselsättning, att jämför med 66 procent för utlandsfödda och 60 procent för personer som är födda utanför Europa.

– Ska vi ha en ökad sysselsättningsgrad i det här landet krävs det att utlandsfödda kommer in bättre på arbetsmarknaden, säger Tord Strannefors som är prognoschef på Ams.

Enligt Ams statistik finns det 26.000 nyanlända invandrare, som inte haft uppehållstillstånd i tre år än, som söker jobb via arbetsförmedlingen. 33 procent av dem har högskoleutbildning och 27 procent har gymnasieutbildning. Många är utbildade inom bristyrken, som till exempel högskoleutbildad vårdpersonal och kvalificerade yrkesarbetare inom bygg- och industrisektorn.

– Det är otroligt viktigt att vi försöker ta till vara på den resurs som de nyanlända är, och att vi gör det så snabbt som möjligt, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

Behövs mer samarbete
Både han och Tord Strannefors betonar att det är extra viktigt att få in de utlandsfödda på arbetsmarknaden med tanke på att andelen invandrare ökar. Arbetsförmedlingen har fått nya regler som gör att de lättare kan identifiera nyanlända arbetssökande och därmed sätta in stöd och åtgärder tidigare. Men det behövs också bättre samarbete med kommuner och företag.

– Vi måste skapa en tydlig gemensam bild av resan från nyanländ till nyanställd. Om vi inte lyckas engagera de nyanlända i arbetslivet så kommer vi att få stora problem i framtiden, säger Bo Bylund.

De nyanlända som kommit till rekryteringsmässan hoppas också att deras kompetens ska tas till vara. För Moez Mokrane ser det ljust ut. Han ska få träffa företaget som söker CNC-operatörer och tycker därför att rekryteringsmässan varit bra.

– Jag hoppas verkligen att jag får ett jobb nu, säger han.