Journalistförbundet varslar om strejk på Sveriges Radios och Sveriges Televisons redaktioner runt om i landet. Det efter att förbundsstyrelsen i dag, måndag, bestämt sig för att säga upp kollektivavtalet med arbetsgivarföreningen SRAO för omkring 2.500 journalister på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Varslet träder i kraft onsdagen den 17 oktober klockan 10.00 och innebär att Journalistförbundets medlemmar på ett antal berörda arbetsplatser lägger ner arbetet helt till och med fredagen den 19 oktober klockan 10.00.  Dessutom gäller förbud för allt arbete med text-tv för samtliga medlemmar i Journalistförbundet vid Sveriges Television.

SJF har sedan i mars förhandlat med arbetsgivarsidan om ett nytt avtal för anställda inom public service. Men efter att arbetsgivarna avvisat fler av förbundets förslag för att lösa frågan om anställningstrygghet strandade förhandlingarna före helgen.

Arbetsgivarna kräver att allmän visstid ska föras in som ny anställningsform i avtalet, medan Journalistförbundet anser att det skulle skapa ökad otrygghet för de anställda eftersom företagen skulle kunna hålla journalister på fler korta anställningar utan att behöva ange något skäl.

FAKTA: Följande arbetsställen omfattas av strejken
Sveriges Radio och Sveriges Television på Gotland
Sveriges Radio och Sveriges Television i Örebro
Sveriges Radio och Sveriges Television i Norrköping
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion i Göteborg
Sveriges Radio i Kristianstad
Radio Stockholm och
Sisuradio i Stockholm.

Ladda ner: hela varslet som pdf-fil