Socialdemokraterna sätter i sin skuggbudget ned foten när det gäller ersättningsnivåer och arbetsmarknadspolitik men jobbavdraget vill de inte återställa fullt ut.

En total återställning är knappast möjlig, enligt socialdemokraternas ekonomiska talesman Pär Nuder. Enligt en utredning beställd av socialdemokraterna och miljöpartiet kommer 70 procent av inkomstförstärkningarna av regeringens politik att tillfalla de 30 procent som redan i dag har högst inkomst.

– Det kommer att få bestående effekter på inkomstfördelningen i Sverige, under lång tid, säger Pär Nuder.

Inte hela summan
Alternativbudgeten innehåller dock flera återställare. A-kasseersättningen ska återställas, liksom sjuk- och föräldraförsäkringen till 80 procent av tidigare inkomst.

Socialdemokraterna vill också satsa på en kraftig utbyggnad av antalet högskoleplatser, och satsa på kommunal vuxenutbildning.

– Det finns en stor risk för flaskhalsar där det blir en brist på arbetskraft, när nu ekonomin går så bra. Därför behövs kvalificerad arbetsmarknadsutbildning som är inriktad mot bristyrken.

– Och självklart behöver vi fortsatt ha kvar Komvux som ger äldre en chans att bygga på sin utbildning, säger Pär Nuder.

Brott mot uppgörelsen

I den socialdemokratiska budgeten finns också en återställare i form av satsning på uppräknad pension för förtidspensionerade. Att försämra för förtidspensionärerna enligt regeringens linje är enligt Pär Nuder ett brott mot pensionsuppgörelsen.

Taket i sjukförsäkringen bör också enligt (s) åter höjas till 10 basbelopp i stället för dagens 7,5 basbelopp.  (S) säger också nej till den ytterligare sänkning av skatten på arbete som regeringen föreslår i form av ett utbyggt jobbavdrag för nästa år.

Däremot återställs bara en del av det jobbavdrag som regeringen redan har infört. Den del som återställs, och som alltså innebär en höjning av skatten för inkomsttagare, används till att återställa nivån på avgiften till a-kassan. Det en anställd förlorar på höjd skatt får han eller hon alltså tillbaka i form av lägre a-kasseavgift.

Inte läge nu
Detta minskar jobbavdraget med 7,5 miljarder kronor, men resten av det jobbavdrag som redan är infört och som kostar statskassan ytterligare drygt 30 miljarder i sänkta skatter, vill socialdemokraterna inte ändra på, åtminstone inte nu.

– Vi kan konstatera att regeringen genomförde jobbavdraget och att vi yrkade avslag, men vi måste ju också acceptera valresultatet, säger Pär Nuder.

Som helhet innebär socialdemokraternas skuggbudget något starkare statliga finanser än regeringens, på mellan 1,1 och 2,5 miljarder, under de tre närmaste åren.

Läs också: artiken "(S)jälvkritik i jobbmotionen", 5/10 2007