(S)jälvkritik i jobbmotionen
Sven-Erik Österberg vill ha tillbaka tryggheten på arbetsmarknaden. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix. |
80 procents ersättning, ett tak på 930 kronor och kraftigt sänkta egenavgifter är framtidens a-kassa, om socialdemokraterna får bestämma. Men partimotionen – En modern politik för arbete – innehåller också en stor portion självkritik.
Samma dag som Per Nuder presenterar skuggbudgeten lämnar socialdemokraterna i dag, fredag, även in sin arbetsmarknadspolitiska motion till riksdagen.
Enligt motionen, som LO-Tidningen tagit del av, ska ersättningsnivåerna i a-kassan återställas. 80 procent av arbetstagarna ska garanteras 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Taket i ersättningsnivån ska samtidigt höjas från dagens 680 kronor till 930 kronor, och enligt den samtida skuggbudgeten ska a-kasseavgifterna subventioneras med sju miljarder kronor till en nivå som den före valet.
Sven-Erik Österberg, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger sig vilja återskapa tryggheten på arbetsmarknaden.
– Vad regeringen i dag gör är att skapa en känsla av otrygghet på arbetsmarknaden. Vi vet att tryggare förhållanden skapar människor som vågar, säger han.
Siktar in sig på de unga
Många av åtgärderna i motionen riktas till ungdomar och då främst dem som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet.
Avstampsutbildningar är en ny form av åtgärd som lanseras, och ska ses som en andra chans för dem som exempelvis inte fullgjort gymnasieskolan. Introjobb är en annan som är till för unga med fullgjord utbildning, men som på grund av exempelvis låg efterfrågan har svårt att finna rätt jobb.
Sven-Erik Österberg är övertygad om att han har fackföreningsrörelsen med sig på det mesta av förslagen.
– Vi kommer nog att få både ros och en del ris. Magkänslan säger att facket vill gå fortare fram, främst när det gäller a-kassan och regelverket kring den. Men då är det viktigt att se den här motionen som ett första steg i en process där målet är ett vinnande manifest till valet 2010, säger han.
Kontroversiell ståndpunkt
Men en punkt som förmodligen kommer att kritiseras från fackföreningsrörelsen är ställningstagandet för privata arbetsförmedlingar och bemanningsföretag.
”Vi ser inte att det råder någon motsättning mellan den offentliga arbetsförmedlingen och bemanningsföretagen”. ”Privata alternativ kan bidra till ett bredare utbud av förmedlingstjänster, en ökad valfrihet och en ökad konkurrens som driver på effektiviteten i matchningen”, lyder en del av texten.
Sven-Erik Österberg poängterar dock att den traditionella arbetsförmedlingen har en viktig basfunktion.
– Men sen ser vi positivt på ett samarbete med de privata aktörerna. Kanske kan arbetsförmedlingen köpa vissa tjänster från bemanningsföretag för att öka effektiviteten i matchningen, säger han.
Skarp självkritik
Enligt Sven-Erik Österberg ska partiets nya jobbpolitik ses som en frukt av eftervalsanalysen, och motionen innehåller också skarp kritik mot den egna tidigare politiken.
”Vi har tidigare haft en för stark betoning på stora volymer i arbetsmarknadspolitiken – men kanske inte alltid räckt hela vägen fram när det gäller kvalitet”, står det att läsa i motionstexten.
Har året i opposition varit nyttigt för socialdemokraterna?
– Nej, det hade varit bättre om vi varit i fortsatt majoritet. Då hade de svaga i samhället sluppit alla de försämringar regeringen genomfört på bara ett år. Men när man väl hamnar i opposition är det viktigt att använda tiden effektivt, till konsolidering av politiken, och till eftertanke. Men som sagt, priset har varit högt, svarar Sven-Erik Österberg.
FAKTA: Fler förslag i (s) arbetsmarknadsprogram
- Fempunktprogram för snabb introduktion av nya svenskar på arbetsmarknaden.
- En ny kompetensförsäkring till vilken parterna på arbetsmarknaden ska avsätta medel för att möjliggöra vidareutbildning av personal.
- Satsning på småföretagare med riskkapital, innovationslån och förbättrat trygghetssystem.
- Avskaffa den generella sänkningen av sociala avgifter för anställda mellan 18 och 24 år.
- Uppdrag till arbetsförmedlingen att bistå så kallat ombytessökande.
Läs också: artikeln "Skuggbudget ska ge återställare", 5/10 2007