/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/e_u_sonnegard4007.jpg
Att göra det svårare att stämpla på deltid är sådant regeringar brukar driva igenom i högkonjunktur, säger Eva Uddén Sonnegård. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

”Ett dråpslag mot lågavlönade kvinnor”, säger socialdemokraterna när de deltidsarbetslösas rätt till a-kassa stryps. Men i regeringsställning har social­demokraterna gjort samma sak.

I dag får deltidsarbetslösa använda 300 ersättningsdagar i varje stämplingsperiod för att fylla ut sitt deltidsjobb med ersättning från a-kassan. Det gör att man kan stämpla på deltid orimligt länge, anser regeringen. Från den 1 januari får de deltidsarbetslösa därför bara 75 ersättningsdagar i varje period.

– Det här är viktigt för kvinnorna i offentlig sektor, säger Eva Uddén­ Sonnegård, statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet.

– Arbetsgivarna, inte minst kommunerna, slår sig till ro och tänker: ”Vi kan ge henne 80 procents tjänst, med a-kassa får hon ändå ut 90 procent av en heltidslön”. Nu när vi begränsar möjligheten till deltidsutfyllnad måste arbetsgivarna organisera om arbetet.

Går hårt åt
Socialdemokraterna kallar de skärpta villkoren ett ”dråpslag mot framför allt lågavlönade kvinnor”. I ett pressmeddelande säger partiet att regeringen ”sparkar” på arbetslösa.

Men också socialdemokratiska regeringar har begränsat rätten att fylla ut deltidsarbete med ersättning från a-kassan. 1974 minskade s-regeringen rätten att fylla ut deltidsarbetslöshet med a-kassa till 50 ersättningsdagar. Tio år senare togs den begränsningen bort, också av en s-märkt regering.

Och den 1 juli 1987 införde den socialdemokratiska regeringen återigen en begränsning till 150 ersättningsdagar. Motivet var att deltidsarbetslösheten hade ökat och att det fanns skäl att misstänka att försäkringen utnyttjades av både arbetsgivare och deltidsarbetande på ett sätt som inte var avsett.

150-dagarsregeln avskaffades 1 maj 1993 – av en borgerlig regering. Hösten 1994 ville en s-regering återigen tidsbegränsa deltidsstämpling – men hindrades av vänsterpartiet som gjorde gemensam sak med de borgerliga.

Varför var det rätt att begränsa deltidsutfyllnad förr, men ett ”dråpslag” nu?

– Det är så länge sedan att jag inte minns vilka skälen var, svarar Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Men arbetslösheten var lägre då, cirka 1,5 procent mot omkring fyra procent i dag. Det spelar förstås stor roll.

Socialdemokraterna strävar inte efter att kvinnor ska arbeta deltid och stämpla upp till heltid, understryker Sven-Erik Österberg.

– Vi vill att de ska få arbeta så mycket de själva vill. Regeringen däremot straffar ensidigt dem som inte får heltid, utan att sätta minsta press på arbetsgivarna att ordna heltidstjänster. Konsekvensen kan bli att fler blir heltidsarbetslösa, eftersom de inte klarar sig på sin deltidslön.

FAKTA: Deltidsstämpling
54.254 personer var arbetslösa på deltid i förra veckan. I sex LO-förbund är de deltidsarbetslösa fler än antalet helt arbetslösa: Handels, Hotell- och restaurangfacket, Kommunal, Musikerna, Seko och Transport.