/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/diagram_1_4007.gif
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/diagram4007.gif

Att börja i ett litet kompisföretag och på några få år växa till ett börsvärde på många miljarder kronor var den bild som var dominerande under it-boomen runt år 2000. Men när myndigheten ITPS studerat vad snabbväxande företag bidrog med till tillväxten under tre år, 2002 till 2004, blir bilden en annan.

Oftast är det relativt stora företag som växer snabbast. Studien omfattar två områden: dels tillväxt i antalet sysselsatta, dels tillväxt räknat som ökning av förädlingsvärdet, det vill säga hur mycket bättre företagen blir på att öka värdet av de råvaror eller tjänster de köper in.

När det gäller förbättringar i förädlingsvärdet återfinns mest storföretag bland de tio procent som vuxit snabbast. Men när det gäller ökning i sysselsättningen växer i stället de medelstora företagen snabbast.

– Det är viktigt att se att snabbväxande företag långt ifrån är ett småföretagsfenomen, säger Peter Vikström, avdelningschef för tillväxtanalys och statistik på ITPS.

Gäller inte
De företag som vuxit snabbast i förädlingsvärde har också klart har ökat antalet anställda. Det skulle betyda att farhågorna om jobblös tillväxt inte gäller, det vill säga att företagen skulle sälja mer, utvecklas och växa – utan att sysselsättningen växer.

– Men det är svårt att generalisera. Vi vet inte hur konjunkturläget under just dessa tre år har påverkat resultatet.

– Ökningen av sysselsättningen är också mycket ojämnt fördelad bland de tio procent snabbast växande företagen, säger Peter Vikström.

Bland de övriga 90 procenten minskade till och med sysselsättningen, vilket kanske var en mer naturlig följd av konjunkturen. Även sett på förädlingsvärde stod de tio procent snabbast växande företagen för hela ökningen.

Allt till tillväxt
Under de tre åren koncentrerades alltså hela bidraget till svensk tillväxt – både när det gäller nyanställningar och förädlingsvärde – till de tio procent snabbast växande företagen.

– Man kan fråga sig om vi vill ha en så skev fördelning av bidragen till tillväxten. säger Peter Vikström.

Man kan också vända på resonemanget och säga att vi tidigt ska satsa på dessa snabbt växande företag för jobben och tillväxtens
skull. Men inte heller det är fruktsamt, enligt Peter Vikström.

– Det är mycket svårt att identifiera dessa företag eftersom det är så många faktorer som påverkar. Så det är nog ganska svårt att plocka russinen ur kakan, säger han.

Läs också: hela ITP:s rapport "Näringslivet tillstånd"