/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/salladsbaren4007.jpg
Författaren pryder bokomslaget.

FACKLIG KAMP. När jag fick boken Wild´n fresh med undertiteln ”min berättelse om salladsbaren” i min hand blev jag lite undrande men samtidigt nyfiken.

Det är den förra ägarinnan till den då uppmärksammade salladsbaren på Fjärde Långgatan i Göteborg, Sofia Appelgren, som har skrivit boken med viss hjälp av en spökskrivare som ”strukturerat texten”.

Sofia Appelgren beskriver målande ett inre inferno som skulle passa in i vilken thriller som helst sedan Hotell och restaurangfackets blockadvakterna kom på plats.

Samtidigt måste man nog säga att händelserna har en viss politisk dramaturgi, som vore de regisserade av en centerpartistisk greve.

Enligt Sofia Appelgren var bristen på information orsaken till att hon inte skrev på kollektivavtalet. Ingen talade om varför man skulle ha ett avtal.

Även om det kanske inte är helt sant, då hon om inte annat kunde informerat sig själv, tycker jag att hon har en poäng här

Jag tror nämligen att hennes något trånga världsbild delas av hundratusentals ungdomar och jag är verkligen inte säker på att ”facket” (som hon genomgående säger) verkligen kan förmedla kollektivavtalets innebörd.

Någon borde berättat för henne att anledningen till ilskan mot hennes agerande har att göra med att de allra flesta är med i någon av arbetsmarknadens organisationer. Och kollektivavtalet fungerar ju så att man som anställd tar på sig arbetsplikt, ett slags tvång.

Allt för att kunna ställa upp organiserat om det behövs och gå ut och kräva sin rätt, till exempel en rimlig lön.

Man håller ihop för sin egen och för varandras skull och det åker också Sofias anställda, som tydligen absolut inte vill vara med i facket, snålskjuts på då de får ut sina löner.

Systemet med statligt sanktionerad konflikträtt är naturligtvis klurigt. Men hur skulle det se ut annars? Ska regeringen bestämma minimilönerna som i Frankrike eller Italien?

Sofia Appelgren har i vart fall inga svar på den frågan i sin bok.

Och skulle inte alla företag kunna omfattas av avtal blev nog första frågan vid en anställningsintervju: är du med i facket?

Hur hann hon?
En sak begriper jag inte riktigt med den här boken. Om salladstiden var som hon beskriver den; ett sannskyldiga helvete mot slutet där hon överhuvudtaget inte minns de sista veckorna innan hon sålde. Hur kunde hon då skriva en bok och få den utgiven mindre än ett halvår efteråt?

Jag får inte ihop det. Antingen måste hon börjat tidigare på boken eller fått otroligt mycket hjälp med den från något håll.

Men det är också sak samma. Boken är rätt spännande och visar stundtals samhället i ett underifrånperspektiv, även om hon misstar sig rätt ordentligt på vilka det är som står över.

Bok: Wild’n fresh. Min berättelse om salladsbaren
Författare: Sofia Appelgren
Spökskrivare: Okänd
Förlag: Ekerlids

David Ericsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören