En facklig förtroendeman på Autoliv Mekan fick en varning då han utförde sitt fackliga arbete. IF Metall stämmer företaget och kräver 800.000 i skadestånd.

Den förtroendevalda mannen på Autoliv Mekan i Hässleholm begärde ledigt för fackligt arbete vid fyra olika tidpunkter i somras.
Företaget sa nej. Men mannen utförde ändå sitt fackliga uppdrag, efter att facket anmält tolkningsföreträde. Det innebär att fackets åsikt ska gälla tills en rättstvist är avgjord, enligt reglerna i Förtroendemannalagen.

Några veckor efter ledigheterna fick förtroendemannen en skriftlig erinran av företaget. Där stod det att hans agerande kunde medföra att han riskerar sin anställning. Ett tydligt fall av föreningsrättskränkning, anser facket som har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

– Det är en skarp varning som bolaget utfärdat, och det har skett efter att det stått klart att facket utnyttjat sitt tolkningsföreträde, säger Robert Sjunnebo, på LO-TCO Rättsskydd.

Inte så smidigt
Rättsskyddet har fått in flera fall av föreningsrättskränkningar de senaste åren, men enligt Robert Sjunnebo är det här ett ovanligt tydligt fall.

– Det brukar handla om saker som sägs bakom stängda dörrar där ord står mot ord, men här har företaget utfärdat en varning som finns på papper. Det är inte så smidigt gjort. 

Företaget har också erkänt i lokala förhandlingar att varningen är felaktig, och har därför dragit tillbaka den, enligt Robert Sjunnebo. Men facket tycker inte att det räcker.

Brutit mot flera regler
– Brott mot föreningsrätten är allvarliga och företaget har genom sin handling brutit mot flera regler i förtroendemannalagen. Att mannen hindrats att utföra sitt fackliga uppdrag är ett eget brott, liksom att inte respektera tolkningsföreträdet, säger Robert Sjunnebo.

För att markera att det rör sig om flera allvarlig brott kräver facket sammanlagt 800.000 kronor i skadestånd. Autoliv Mekan har valt att inte kommentera det inträffade.