/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/byggkvinnor_2_4007.jpg
Catarina Batista, som är platt­sättarlärling i Lund, och betongarbetarlärlingen Sara Isaksson har stött på en del diskriminering på jobbet men får oftast höra positiva kommentarer från manliga kolleger. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Målet är att de ska lägga ner sig själva. Men nu går det mer än hundra män på en kvinna, och kvinnorna måste ständigt slåss mot arbetsgivares och kollegors fördomar.

Därför behövs ett kvinnligt nätverk inom Byggnads.

– Vi borde ordna obligatoriska gubbkurser, så att de fattar att vi är arbetskamrater och inte kvinnor. De behöver inte behandla oss annorlunda, säger Catarina Batista.

Förslaget väcker debatt. Skulle byggkillarna verkligen vilja ha kurser om könsroller och jämställdhet, och är det rätt att kräva det?

Att kvinnliga byggjobbare ska informera skolelever om sina yrken är lättare att enas om.  Och att fler kvinnor borde ha fackliga uppdrag är de 30 byggarna som kommit till Byggnads kvinnokonferens i Stockholm också överens om.

– För att nå dit måste ni gå på sektions- och avdelningsmöten och nominera er tjejkompis, eller er själva, säger Jessica Andersson.

Förändringar på tapeten
Hon är en av konferensens arrangörer och har varit med i nätverket sedan starten för sju år sedan. Av Byggnads drygt 90.000 yrkesverksamma medlemmar är bara 700 kvinnor. I nätverket knyter de kontakter, lär sig mer om facket och diskuterar förslag på förändringar.

Nätverket har till exempel drivit igenom att alla avdelningar ska ha en utbildad jämställdhetsansvarig. Det beslutades på kongressen förra året, då också rekordmånga ombud var kvinnor: fyra av 111.

– Nätverket gör nytta. Men målet är att det inte ska behövas. Kvinnliga byggnadsarbetare borde vara en självklarhet, säger Jessica Andersson.

Dit är det långt kvar. Flera av deltagarna på konferensen har aldrig haft kvinnliga kollegor. Samtalen handlar om allt från diskriminering till praktiska frågor, som var man får tag på arbetskläder i rätt modeller och storlekar.

Inte medvetet

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/byggkvinnor_1_4007.jpg
Jessica Andersson. Foto: Jessica Gow/Scanpix.


Kvinnor har svårare att få jobb och lärlingsplatser än män, enligt Jessica Andersson. De flesta konferensdeltagarna har också upplevt att de särbehandlats på jobbet, även om det inte alltid skett medvetet.

– En man jag jobbat med var så blyg att han inte vågade hälsa, säger Catarina Batista, som är platt­sättarlärling i Lund.

Hon har klarat sig ifrån sexskämt och diskriminering på jobbet, men säger att det var värre på gymnasiets byggprogram.

– Tonårskillar vet inte var gränsen går. Om jag inte haft starkt självförtroende från början hade jag nog inte pallat det.

Sara Isaksson kommer från Piteå och har nyss börjat som betongarbetarlärling. Hon säger att en del kollegor var skeptiska till om hon skulle klara jobbet i början.

– Nog har de testat en. Man ser att de tittar om man ska klara en del saker, men det går över, säger hon.

Både Catarina Batista och Sara Isaksson säger att de nästan bara får höra positiva kommentarer från manliga kollegor som tycker att det är trevligt att det kommit tjejer på jobbet. De är nöjda med sina yrkesval, och har svårt att förstå varför så få kvinnor ger sig in i byggbranschen.

– Många har nog fördomar om hur det är att vara byggare och tror att det är för tung för tjejer. Visst är det tungt, men oftast är man flera som kan hjälpas åt, och så finns det ju redskap.

FAKTA: Femte största förbundet
Byggnads är LO:s femte största förbund, och organiserar bland andra träarbetare, betongarbetare, maskinförare, murare, bergarbetare, golvläggare, anläggnings- och vägarbetare, vvs-montörer och mudderverksarbetare.

Läs också: kontrekta tips till kvinnliga byggare på Byggnads hemsida