Av tjänstemännen motionerar 69 procent minst en gång i veckan, medan andelen av arbetarna är 56 procent.

Jämfört med 1980-talet rör båda grupperna på sig mer, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån. Fler kvinnor än män motionerar och störst är skillnaden inom arbetaryrkena.

Motion på arbetstid är betydligt vanligare i offentlig sektor. Bland statligt anställda har drygt 70 procent denna förmån, hos privata arbetsgivare är det bara cirka 20 procent. Ungefär hälften av de anställda i kommuner och landsting kan träna på arbetstid. Dock är det bara ungefär hälften av de anställda som använder sig av den möjligheten.

Inte överraskande är det främst yngre som motionerar intensivt. 32 procent av dem som är 16 till 24 år uppger att de motionerar ganska kraftigt minst två gånger i veckan – i åldersgruppen 45 till 64 år har den andelen mer än halverats, till 14 procent.

De som inte har ett kroppsligt ansträngande arbete rör på sig regelbundet i större utsträckning än de med kroppsligt ansträngande arbete, men skillnaden är ganska liten – 49 respektive 43 procent motionerar minst två gånger i veckan.

Ladda ner: hela SCB-rapporten "Arbetets fysiska krav påverkar motionsvanorna"