/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/ulla_andersson_2_4007.jpg
Ulla Andersson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

En orsak till valförlusten är att den ekonomiska debatten togs över av nyliberaler, anser vänsterpartiets Ulla Andersson. Hon vill att alla vänsterkrafter nu hjälps åt att prata om politiska värderingar i stället för om ekonomisk teori.

– Den ekonomiska debatten har blivit en normdiskussion i stället för en diskussion om vilket samhälle vi vill ha. Ekonomer på högerkanten har fått dominera, och både kvinnorörelsen och arbetarrörelsen har trängts tillbaka, säger Ulla Andersson.

I dag, torsdag, presenterar vänsterpartiet sin alternativbudget för 2008. Samtidigt har en grupp inom partiet, under ledning av Ulla Andersson, arbetat fram en ekonomisk diskussionsrapport. Enligt henne måste vänstern nu belysa de stora skillnaderna i synen på ekonomi. Vänstern behöver skapa en starkare gemensam kraft för att återta initiativet.

– Vi vill ha en någorlunda gemensam syn på ekonomi och gemensamt peka på vad som händer om vi inte följer den linjen. Och jag hoppas att socialdemokraterna kan möta upp i en sådan diskussion. De har en hemläxa att göra utifrån hur den offentliga sektorn har minskat i storlek och hur klyftorna har ökat under lång tid.

Dags för självkritik
– Det är en självkritik för dem, men det är naturligtvis också en självkritik för oss som varit en del av samarbetet.

– Tyvärr finns det för få ekonomer på vänsterkanten, och i dagens läge måste också facket flytta fram sina positioner mycket mer.

Vänsterpartiets grundlinje är att bygga ut den offentliga sektorn kraftigt. Enligt både partiets ekonomiska diskussionsrapport och
den alternativa budget som presenterades i dag vill partiet skapa minst 150.000  nya jobb inom vård, skola och omsorg och bygga 40.000 bostäder med hjälp av statliga investeringsstöd.

– De nya jobben är beräknade på vad det kostar om vi ska nå de mål som finns redan i dag om rätt antal barn i barngrupper, rätt mat till våra äldre och så vidare.

Tänker på framtiden
För att klara finansieringen vill vänsterpartiet att överskottsmålet ska överges och att budgetlagstiftningen ska förändras.

– Är det en långsiktig investering, för till exempel utbyggnad av järnvägen, ska staten kunna ta lån och fördela kostnaden över generationer.

Finns det då ingen risk att Riksbanken höjer räntan för att klara inflationsmålet och att det därmed försvinner lika många jobb som en storsatsning på offentlig sektor ger? Och måste vi inte anpassa oss till omvärlden?

– Riksbankens självständighet är en del i de högerliberala värde-ringar som fått ta plats och som gjort att penningpolitik inte längre handlar om politik.

– Och visst hör vi samman i en global värld, men historiskt har vi klarat oss bättre för att vi har haft ett förhållningssätt där staten tagit ett stort ansvar för trygghetsförsäkringar, arbetsmarknadspolitik, vuxenutbildning och liknande, säger Ulla Andersson.

FAKTA: Plock ur v-motionen

  • 40.000, 50.000 respektive 60.000 nya jobb inom kommuner och landsting 2008, 2009 respektive 2010. Den beräknade nettokostnaden blir 7 miljarder kronor 2008 och fullt utbyggt 29 miljarder kronor 2010.
  • Höjt tak i sjukförsäkringen till 10 basbelopp från dagens 7,5.
  • Återställd sjuk- och föräldraförsäkring till 80 procent.
  • Reformförslaget kostar 75 miljarder kronor 2008 och ökar till 130 miljarder kronor 2010.
  • Skatteuttaget höjs och skattesystemet får en tydligare fördelningspolitisk profil. Energiskatterna anpassas till utsläpp och miljöpåverkan.