Socialstyrelsen rekommenderar att sjukperioden ska variera mellan olika yrkesgrupper. Vid hörselnedsättning kommer denna bedömning av arbetsförmåga att gälla efter den 1 mars 2008.

Ofta har patienten arbetsförmåga om arbetet är lämpligt. Arbetsförmåga påverkas framför allt av den trötthet som kommer av att under längre perioder anstränga sig för att uppfatta information och delta i samtal. Detta är framför allt ansträngande i en bullrig arbetsmiljö.  Hörselnedsättning medför sällan helt nedsatt arbetsförmåga om den drabbade fått lämplig hörselrehabilitering och arbetsmiljön har anpassats.

I arbetsmiljöer med begränsade krav på kommunikation är i normalfallet en vägledande rekommendation ingen sjukskrivning. ”Diskutera byte av arbetsuppgifter eller arbete om arbetsmiljön är bullrig”. I arbetsmiljöer med betydande krav på kommunikation är partiell sjukskrivning i upp till en månad vägledande rekommendation. ”Utred om arbetsuppgifterna eller arbetsmiljön kan anpassas. Överväg annars arbetsbyte”.

Konsekvensen av detta är, att om nu politiker, som exempelvis deltar i jakt och ådrar sig en hörselnedsättning, kan vara hemma en månad, medan metallarbetaren som får en hörselnedsättning på grund av höga ljud på sitt arbete ska överväga att byta jobb.

Anpassning av arbete gäller bara de med betydande krav på kommunikation. Det borde vara lika aktuellt att anpassa arbeten så att inte hörselnedsättning uppkommer på grund av arbete. Den sociala biten är lika viktig när man står på löpande bandet som när man sitter runt ett styrelsebord.

Joacim Eliasson
IF Metall