/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/mikael_sjoberg_4007.jpg
En allvarsam Mikael Sjöberg. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Alla tjänar på bra arbetsmiljö. Det vill Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör Mikael Sjöberg få både arbetsgivare och politiker att förstå.

De nya visitkorten med Arbetsmiljöverkets emblem och texten ”Mikael Sjöberg, Generaldirektör”, ligger i travar på det nästan tomma skrivbordet. Fyra ännu orörda buntar i ett ännu opersonligt arbets­rum.

En knapp månad har gått sedan Mikael Sjöberg började sitt nya jobb, och än har han inte haft tid att sätta sig in i allt. Men han har höga förväntningar inför framtiden.

– För mig ligger det här väldigt högt upp på listan över drömjobb. Jag är väldigt intresserad av arbetsmiljö och arbetslivsfrågor, så det här är en intressant utmaning, säger han.

Blev fackets man
Engagemanget har han med sig från tiden som metallarbetare på Whirlpool i Norrköping, där han började efter gymnasiet. Som medlem i SSU blev han genast värvad till facket, och avancerade snabbt till ordförande för Metallklubben på jobbet.

– Jag var också skyddsombud ett tag. Jag hade pärmen, säger han och viftar stolt i luften med en osynlig skyddspärm.

På meritlistan finns därför grundkursen för skyddsombud. En merit som inte är självklar ens för skyddsombud – och än mindre för generaldirektörer.

Mikael Sjöberg tror att den fackliga bakgrunden är en fördel i det nya jobbet. Han vet hur fack, skyddsombud och arbetsgivare tänker, och säger att det kan underlätta samarbetet. Han har också egna erfarenheter att luta sig mot i arbetsmiljöfrågor.

– Jag har befunnit mig i produktionen som metallarbetare och sett hur mycket arbetsmiljön och bra skyddsombudsverksamhet betyder, säger han.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/mikael_sjoberg_2_4007.jpg
Ny på jobbet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Tog tio år
Men han vet också en del om tjänstemäns arbetsmiljö. Från det fackliga arbetet handplockades han till regeringskansliet av den
tidigare Metallordföranden Leif ”Blomman” Blomberg. Där var han statsekreterare och politiskt sakkunnig i drygt tio år innan han utnämndes till generaldirektör för Arbetslivsinstitutet.

I somras lades Arbetslivsinstitutet ner. Och nu har Mikael Sjöberg fått en ny myndighet med tunga besparingskrav på sina axlar.

– Neddragningarna var ett faktum innan jag kom hit och de är redan påbörjade. Det måste man som myndighet acceptera och leva med, men det får konsekvenser. Vi kommer att göra mindre i framtiden, eftersom pengarna inte räcker till allt vi gör i dag.

En tredjedel av Arbetsmiljöverkets medel ska bort på tre år. Målet är att bevara så mycket som möjligt av den regionala tillsynsverksamheten. Det innebär stora nedskärningar på huvudkontoret i Solna, där hälften av de anställda har blivit av med sina jobb.

Inte lika mycket krut
Med mindre personal tar det längre tid att förändra de befintliga arbetsmiljöreglerna och införa nya.

– Vi måste prioritera tillsynen, men även de här neddragningarna får effekt. Det är viktigt att ständigt försöka förenkla och förbättra, och på sikt finns det risk att vi inte kan sköta vårt uppdrag så bra som möjligt för att vi inte hinner med.

Vad det är Arbetsmiljöverket kan förbättra, förutom att förenkla regler, vill han inte säga så mycket om än. Först ska han sätta sig in bättre i verksamheten och samtala med fack och arbetsgivare. Det enda han är säker på är att servicen ska bli bättre. Mer ska kunna skötas via datorn, till exempel anmälningar om arbetsplatsolyckor, och informationen från verket ska bli tydligare och lättare att få tag på.

Mikael Sjöberg vill också ge arbetsmiljöfrågorna en bättre image genom att lyfta fram det positiva med arbetsmiljöarbetet.

– En bra arbetsmiljö är givetvis bra för de anställda och för företagen som kan öka produktiviteten och lönsamheten med friskare personal. Men det är också ekonomiskt lönsamt för samhället, eftersom friska anställda ökar antalet jobbade timmar. Arbetsmiljö är ett verktyg för att nå högre sysselsättning.

– Det är viktigt att vi ses som en resurs i det här arbetet och inte bara som en gnällig myndighet som påpekar fel och brister och kommer med förbud. Där har vi lite att jobba på.

FAKTA: Mikael Sjöberg
Ålder: 40 år.
Bor: I Huddinge, söder om Stockholm.
Familj: Sambo. Delad vårdnad om en elvaårig dotter från tidigare förhållande.
Senast lästa bok: Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. ”Den var väldigt bra. Jag brukar blanda deckare med klassiker. Min ambition är att ha hälften, hälften på läslistan under ett år.”
Om minister Littorins förslag med glada klistermärksgubbar för god arbetsmiljö: ”Kan kanske vara bra, men hur ska det fungera? Om Arbets­miljöverket ska hålla i det krävs enormt mycket mer resurser.”
Om LO:s krav på nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet: ”Det låter bra, men om det ska bli ett mål måste det satsas enormt mycket mer på arbetsmiljöarbetet. Jag är positiv till offensiva mål, men det är vansinnigt med vackra visioner som inte går att uppfylla.”